RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Стояв білий дим, як туман: відео з розповідями постраждалих під час хіматака в Маріуполі

Військовий, який постраждав від хімічної атаки з боку окупантів у Маріуполі, розповів про подробиці події – потерпілі перебувають у відносно задовільному стані, серед цивільних постраждалих небагато. Проте наслідки поки що неясні, оскільки досі не відомо, яка речовина була застосована.

Відео опублікували у Telegram-каналі "Азов-Маріуполь".

Зазначається, що епіцентр ураження був на певній відстані від місця перебування цивільних людей і більше всього постраждали військовослужбовці. Військовий наголосив, що обстежити місце подій, а також здати необхідні аналізи задля виявлення отруйної речовини наразі неможливо. Епіцентр ураження продовжує обстрілюватися ворожими військами, у тому числі заради знищення слідів злочину, а доступу до повноцінної медичної допомоги немає.

Чоловік також зауважив, що місто знаходиться у критичному стані мало не в перший день війни, проте заговорили про нього лише після застосування хімічної зброї.

Очевидці стверджують, що побачили білий дим, відчули солодкуватий присмак, після чого почалося прискорене серцебиття, було чути шум в ушах і почали підкошуватися ноги. Дехто із постраждалих втратив свідомість.

Основна симптоматика серед уражених хімічною зброєю: гіперемія обличчя, підвищення артеріального тиску, сухість та печія в області ротоглотки, слизових ділянок очей.

Наразі відомо лише те, що ворогом було застосовано отруйні речовини або сильнодіючі отруйні речовини переважно задушливої дії. Втім через перебування в повній блокаді їх токсикологічний аналіз неможливий. В той же час, основним завданням є спостереження за станом особового складу та можливими наслідками від отруєння.

Раніше ми писали про реакцію Зеленського та Заходу на застосування хімічної зброї у Маріуполі.