RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Окупанти безуспішно намагаються наступати: оновлені карти бойових дій в Україні

Продовжується війна України з російськими окупантами, станом на 16 травня російські війська провели обмежені і в основному безуспішні наземні наступальні операції вздовж лінії фронту в Україні.

Такого висновку дійшли аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Російське угруповання навколо Харкова намагається утримати кордон і не допустити поступу українських військ далі на північ.

На окупованих територіях України наростають тертя між російською окупаційною адміністрацією та проросійськими колабораціоністами. Запорізька обласна військова адміністрація повідомила, що російські сили мають серйозні конфлікти.

Російські війська не вели наступу в жодному напрямку від Ізюма і 16 травня зосередилися на перегрупуванні для підготовки до відновлення наступу. Українські сили продовжують завдавати ударів по російських позиціях у районі Ізюму та знищили російський склад боєприпасів. Такі точкові українські атаки, на думку аналітиків, чинять постійний тиск на російські тилові можливості та сприяють зриву будь-яких запланованих російських наступів.

Російські сили продовжили наступальні дії в Донецькій та Луганській областях і 16 травня досягли обмежених успіхів. Російські війська, ймовірно, все частіше не в змозі здійснити повномасштабне оточення району на схід від шосе Ізюм-Слов'янськ-Дебальцеве і віддають перевагу дрібнішому оточенню за артилерійської підтримки.

16 травня російські війська провели наземні штурми у напрямі Лимана, Бахмута, Курахово, Шандриголово та навколо Донецька. Ці атаки, як і раніше, залишалися значною мірою неефективними.

Російські сили намагаються знову відкрити Маріупольський порт, щоб налагодити морські шляхи із Росії.

Українські сили досягли кордону з Росією у невстановленому місці на північний схід від Харкова 15 травня. Українські сили відтісняють підрозділи Росії та "ЛНР" до кордону на північний захід та північний схід від Харкова, а виведені війська накопичуються у Білгородській області для майбутньої передислокації. Російські сили прагнутимуть утримувати позиції біля траси Харків-Білгород, щоб не допустити удару української артилерії по околицях міста Білгорода та захищати наземні шляхи сполучення біля Вовчанська, приблизно за 90 км на північний схід від міста Харків.

Російські сили продовжували зміцнювати свої позиції у Запорізькій області та не вели активних наступальних дій на південному напрямку 16 травня. Росіяни зміцнюють позиції, щоби встановити довгостроковий контроль над окупованими населеними пунктами. Українські сили завдали ударів по російським боєприпасам та польовим базам у центрі та на півночі Херсонської області.

Російські війська завдали ще одного ракетного удару на Одещині, ймовірно, з метою повністю зруйнувати пошкоджений міст через Дністровський лиман. Росіяни, ймовірно, продовжать завдавати ударів по українській транспортній інфраструктурі, що з'єднує Одеську область з Румунією, щоб перекрити один із маршрутів, яким західні країни можуть надавати допомогу Україні.

Раніше "Апостроф" публікував зведення Генштабу ЗСУ щодо ситуації в Україні станом на ранок 17 травня.