RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Росія не вистачить сил захопити Донецьку область: експерти назвали місто, де окупанти розтратять свій наступальний потенціал

Йде 100-та доба повномасштабного російського вторгнення в Україну. Від планів "взяти Київ за три дні" росіяни перейшли до спроб хоча б вийти на межі Луганської та Донецької областей. Проте вони, швидше за все, розтратять свій наступальний потенціал у боях за Сєверодонецьк і їм може не вистачити сил на захоплення Донеччини.

Такого висновку дійшли аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Наразі росіяни намагаються захопити Сєверодонецьк та Лисичанськ, щоб командування РФ могло відзвітувати своїм громадянам про "звільнення" усієї Луганської області. Проте вони зазнають великих втрат і малоймовірно, що в них залишаться сили на захоплення значної території на Донеччині.

"Російські сили, очевидно, обмежені рельєфом місцевості на Донбасі і продовжуватимуть стикатися з проблемами при форсуванні річки Сіверський Донець, щоб завершити оточення Сєвєродонецьк-Лисичанськ і просуватися далі на захід від Лиману у напрямку Слов'янська через Райгородок", - пишуть експерти.

У лавах окупантів продовжуються великі проблеми з достатнім формуванням сил та підтриманням морального духу мобілізованого особового складу. Більше того, примусова мобілізація в РФ навряд чи створить значну бойову міць, але посилить низький моральний дух та погану дисципліну в їхніх підрозділах.

Основні висновки аналітиків ISW:

  • Російські війська продовжують віддавати перевагу захопленню Сєверодонецька за рахунок просування на інших напрямках.
  • Окупанти продовжували штурм Сєверодонецька та Лисичанська, щоб отримати повний контроль над Луганською областю.
  • Росіяни поступово просувалися навколо Авдіївки.
  • Українські контрнаступи на північному заході Херсонської області відкинули російські війська на східний берег річки Інгулець і, ймовірно, продовжуватимуть руйнувати російські наземні лінії зв'язку вздовж траси Т2207.
  • Кремль продовжував проводити непослідовні окупаційні заходи на півдні України, що говорить як про потужний опір українців, так і про "імовірну нерішучість Кремля щодо того, як інтегрувати окуповану територію".

Як розповідав "Апостроф", несподівана контратака українських військових у Сєверодонецьку застала російських окупантів "зі спущеними штанами".