RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

15 травня

Всі новини

Боротьба за "Азот" та наступ рашистів під Бахмутом: актуальні карти боїв в Україні

В Україні триває 112-та доба повномасштабної війни з російськими окупантами, ворог готується наступати вздовж основних транспортних магістралей на Донбасі, або обмежити пересування ними.

Про це свідчать дані американського інституту вивчення війни (ISW).

На півдні України військові РФ перейшли в оборону та зазнають великих втрат в особовому складі. На сході ворог продовжує наставати, намагаючись відтіснити українських захисників на північному сході Харківської області.

Росіяни продовжують підготовку наступу на Слов'янськ із боку Ізюма та Лимана. У Сєвєродонецьку після вибуху всіх мостів окупанти намагаються взяти під контроль завод "Азот".

Війська РФ також наступають на схід від Бахмута, вони хочуть перерізати українські лінії постачання на трасі Т1302 у бік Сєвєродонецька та Лисичанська.

Схід України

Росіяни продовжують атакувати Сєверодонецьк, точаться бої за завод "Азот", ворог намагається оточити українські сили на території підприємства. Задля оточення окупанти підірвали три мости. У район Сєвєродонецька було перекинуто дві батальйонно-тактичні групи, але на думку дослідників, вони не готові до бою. Російські атаки ведуться за підтримки артилерії - б'ють по Сєвєродонецьку, Лисичанську, Привілля, Боровському.

Ворог увійшов до Богородичного (20 км на північний захід від Слов'янська) і посилює контроль над ним. Росіяни хочуть отримати доступ до траси М03 для наступу на Слов'янськ. На північний захід від міста ведуться артилерійські та наземні атаки РФ. З боку Лимана до Слов'янська ворог, ймовірно, також хоче просуватися вздовж траси Т0514.

Не припиняються атаки на схід від Бахмута — навколо Золотого, Відродження, Вершини. Окупанти також намагаються відрізати шляхи постачання через трасу Бахмут-Лисичанськ та атакують Врубівку та Берестове.

Харків

Росіяни намагаються відтіснити українських військових — наступ іде на південь від Рубіжного, у бік Старого та Верхнього Салтова. Харків та околиці - під вогнем.

Південь України

Українські сили здійснили низку успішних атак і наблизилися до Херсона на відстань до 20 км, після чого війська РФ сконцентрувалися на обороні. Ворог мінує територію біля річки Інгулець та загрожує з Херсонщини іншим українським містам. Обстріл триває у Миколаївській, Дніпропетровській, Херсонській, Запорізькій областях.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні загинуло вже щонайменше близько 32 500 військових РФ і знищено 1 434 ворожих танки.