RU  UA  EN

Середа, 29 травня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.60
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 травня

28 травня

Всі новини

Туди кинули найманців "Вагнера": американські експерти назвали головну мету Кремля на фронті

Свої найкращі війська Росія кинула в район Бахмута Донецької області - ймовірно, завоювання саме цих територій є пріоритетним для окупантів.

Читайте також: Пекельна ніч у Бахмуті та удари по Харкову: онлайн війни 15 серпня

Про це йдеться у звіті минулої доби, 14 серпня, американського Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначається, що російські окупанти діють у шести основних напрямках, серед яких: Харків та північний схід Харківської області; лінія Ізюм-Слов'янськ; Сіверсько-Лисичанський район; Бахмут; Авдіївсько-Донецький міський район; Південна Україна.

При цьому, Харківська та Сіверсько-Лисичанська групи, ймовірно, створені із солдатів Західного та Центрального російських округів відповідно. У той же час, Ізюмсько-Слов'янський напрямок все частіше укомплектований нещодавно сформованими добровольчими батальйонами, які, швидше за все, мають дуже низьку боєздатність.

Війська Південного військового округу (ЮВО), ймовірно, складали первісне ядро сил у Херсонській та Запорізькій областях, але були посилені військами Східного військового округу, Повітряно-десантних військ та Росгвардії.

Варто зазначити, що солдати приватної військової роти (ЧВК) Групи Вагнера лідирують у районі Бахмута, а сили, що залучені з Донецької Народної Республіки (ДНР), переважають у районі Авдіївка-Донецьк. При цьому жодне з цих угруповань не є однорідним — у кожному напрямі є підрозділи різних військових округів, проксі-військ, добровольчих частин та інших формувань.

Ці факти дозволяють припустити, що Москва приділяє першочергову увагу просуванню своїх російських сил навколо Бахмута і, можливо, до Сіверська, прагнучи використати ентузіазм сил ДНР для захоплення території, яку їм не вдавалося захопити з 2014 на авдіївському напрямку. Висока концентрація добровольчих батальйонів навколо Ізюму та Слов'янська говорить про те, що цей район не знаходиться у центрі уваги Росії. Нагромадження сил у Херсонській області та навколо неї може створити серйозні проблеми для російського командування та управління, особливо якщо українські сили перейдуть у контрнаступ у цьому напрямку.

Раніше ми публікували карту бойових та аналіз ISW станом на 13 серпня.