RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Пекельна ніч у Бахмуті й удари по Харкову: хроніка війни 15 серпня

Український народ уже 173-ту добу продовжує давати відсіч російській армії з початку повномасштабного вторгнення в Україну. На понеділок, 15 серпня, окупанти втратили більш як 43 тисяч "багнетів" убитими та тисячі одиниць військової техніки.

Уночі окупанти влаштували потужний обстріл Бахмута Донецької області, дісталося також Харкову, Миколаєву та Нікополю Дніпропетровської області.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 14 серпня


23:57 Є інформація про знищення складу БК окупантів в Луганській області в місті Родаково. Чекаємо на офіційне підтвердження.

23:46 Повідомляють про вибухи в Запоріжжі.

23:35 Мер Харкова повідомив, що окупанти гатять зараз по Київському району міста.

23:26 Сили спеціальних операцій ЗСУ зірвали ворожу спробу прориву в одному з районів виконання завдань. Коли російські окупанти сформували ударно-розвідувальне угруповання воїни Сил спеціальних операцій вже висунулися на перехоплення противника. Головною метою було не дати росіянам розгорнутися у бойові порядки і здійснити подальший маневр в бік позицій Сил оборони. Бійці вдарили по ворогу якраз тоді, коли той зібрав сили на площі накопичення.

23:13 Нове відеозвернення Зеленського:

"Будь-який радіаційний інцидент на Запорізькій АЕС може стати ударом і по країнах ЄС, і по Туреччині, і по Грузії, і по країнах з більш віддалених регіонів. Усе залежить тільки від напрямку й сили вітру. Якщо через дії Росії станеться катастрофа, наслідки можуть ударити і по тих, хто поки що мовчить. Це питання вже винесено на найвищий міжнародний рівень – ООН і МАГАТЕ. Звичайно, російський ядерний шантаж обговорюється і між державами. Є відповідна заява міністрів закордонних справ "Великої сімки" – вони чітко розуміють, що Росія відповідальна за цю ядерну кризу. Але потрібно переходити від обговорень і закликів до нових жорстких санкцій проти Росії, проти "Росатома" і всієї атомної галузі держави-терориста. Усі російські сили повинні негайно забратися з території станції й сусідніх районів – без жодних умов".

22:37 У Харкові повітряна тривога. Звучать вибухи.

22:35 В Міжнародному комітеті Червоного Хреста заявили, що його співробітники двічі відвідували колонію в Оленівці Донецької області, де росіяни утримують українських полонених, однак не мали змоги поспілкуватися з ними віч-на-віч. Відвідини були короткими та не повністю відповідали чинним вимогам МКЧХ. Червоний Хрест нині має доступ до деяких військовополонених, намагається тримати на контролі й ситуацію з полоненими в Оленівці.

22:07 Латвія та інші країни-однодумці в регіоні працюють над політико-правовим рішенням для запобігання перетину прямого кордону між ЄС та Росією громадянами РФ з візами Європейського союзу, заявив міністр закордонних справ Едгарс Рінкевичс. Прем'єр-міністр Латвії Криш'яніс Каріньш також заявив про необхідність ухвалити рішення на рівні ЄС щодо припинення видачі шенгенських туристичних віз громадянам Росії, тим самим посиливши санкції проти РФ.

21:54 Ось такі ціни тепер на ковбасу у Маріуполі. Найнижчий цінник становив 463 грн. Далі вартість доходила до більш як 850 грн.

21:39 Моніторингова група "Беларускі Гаюн" поділилася оглядом усієї техніки та об'єктів, які знаходяться у Зябрівці на даний момент. Представники моніторингової групи також заявляють, що на основі їх аналізу "ймовірність ракетного обстрілу території України не просто зберігається, а схоже, що йде підготовка до масованого ракетного удару по території України найближчими тижнями".

21:07 В ООН заявили, що готові сприяти поїздці експертів МАГАТЕ на Запорізьку АЕС через Київ, якщо на це дасть згоду РФ та українська влада.

20:44 Окупанти продовжують захоплювати в Енергодарі об’єкти та підприємства, встановлювати там свої порядки і чинити тиск на працівників. Сьогодні стало відомо, що військові РФ захопили лабораторний центр, штат якого 33 особи. Працівники відмовилися від співпраці з окупантами і з завтрашнього дня на роботу вже не виходитимуть.

20:29 Окрім гвинтокрила Ка-52 протягом доби зенітними ракетними підрозділами Повітряних Сил ЗСУ знищено два безпілотних літальних апарати типу "Орлан-10" та авіаційну ракету "повітря-земля" Х-59. Усі цілі на Запорізькому напрямку.

20:11 Зеленський підписав указ про створення Консультативної ради з питань деокупації та реінтеграції Криму. Основні завдання:

  • захист прав та інтересів українців;
  • подолання наслідків та відшкодування шкоди, заподіяної Україні та громадянам;
  • внесення пропозицій щодо діяльності Кримської платформи та питань відновлення територіальної цілісності України.

19:49 Кримські активісти в окупованому Джанкої розклеїли листівки з координатами "наступних цілей для ЗСУ", після вибуху на аеродромі в Новофедорівці: авіабази октябрьскоє та кача, вертольотодром Джанкой, міжнародний аеропорт Севастополь (Бельбек), аеродром гвардєйскоє та в/ч у Севастополі.

19:28 Ворог спробував прорвати оборону наших військ на напрямку Козача Лопань-Уди. Українські воїни жорстко зустріли загарбників та відкинули назад.

19:25 Російські війська завдали у 73 рази більше ударів по цивільних об'єктах в Україні, ніж по військових.

"Війну якого типу веде Росія? Статистика невблаганна. З початку повномасштабної агресії завдала 22 тисяч ударів по цивільних об'єктах. І всього 300 ударів - по військових. У 73 рази менше. "Спецоперація"? Демілітаризація? Ні. Банальне знищення інфраструктури та терор проти населення", - заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

19:13 Бійці ССО "Азов" провели успішну спецоперацію в Харківській області. Військові знищили техніку, склад з боєприпасами та живу силу окупантів.

19:07 Жінка, поранена під час ранкового обстрілу харківського району Салтівка, на жаль, померла у лікарні. Померлій було 75 років, під час обстрілу вона знаходилася на вулиці біля будинків.

18:40 Латвія передала Україні по два вертольоти Мі-17 і Мі-2.

18:13 Пригожин, на жаль, поки ще живий. У мережі з'явилися фото, на яких він прогулюється по зруйнованій базі вагнерівців.

17:58 Російського заступника голови громадської палати Алтайського краю Євгена Новікова знайшли мертвим на окупованій території Донецької області. Новіков нібито поїхав на Донбас із "волонтерською" місією, але потрапив під обстріл 10 липня під Шахтарським.

17:44 В Енергодарі знову вибухи. Місцеві тг-канали пишуть, що вже були прильоти на Запорізьку АЕС - район шостого блоку, район мерії, будівлю СБУ. Загалом близько 15 прильотів.

17:38 Російський військовий, знаходячись в Харківській області, розповідає про втрати, недорахування виплат, вогонь артилерії по своїх же військах та про документи, згідно яких вони зараз знаходяться в Москві.

17:33 Зруйнована, але не зламана Бородянка шукає архітекторів.

16:59 Путін знову висловився про цілі так званої "спецоперації". Цього разу він обмежився лише сходом України, заявивши, що його військові "чітко виконують всі поставлені завдання" на Донбасі.

16:37 Звернення Зеленського до польського народу з нагоди Дня Збройних сил Польщі.

16:31 В Енергодарі в районі стели та молитовного будинку чутно звуки вибухів.

16:26 Окупанти пошкодили розподільний пристрій на ЗАЕС, високий ризик витоку радіації та пожежі. Внаслідок атаки на одному з енергоблоків ЗАЕС спрацював аварійний захист. Як наслідок, один із трьох працюючих енергоблоків тепер відключено.

Також обстріли серйозно пошкодили азотно-кисневу станцію, об'єднаний допоміжний корпус, насосну станцію господарсько-побутових стоків, а також відкритий розподільчий пристрій 750 кВ (ВРП-750).

15:55 Громадський душ у місті Рубіжне на Луганщині, яке "звільнили" російські війська.

15:51 Кількість жертв підриву міни у Затоці збільшилася до трьох людей. Двоє поранених залишаються у лікарні.

15:10 Російський військовий, який брав участь в окупації Київщини, зізнався у всіх злочинах.

Данило Фролкін з 64-ї бригади ЗС РФ розповів журналістам, що вбивав мирних українців, як фурами до Білорусі орки вивозили награбоване, та злив усіх командирів, які віддавали злочинні накази.

14:45 На Херсонському напрямку під час розвідки українські морпіхи нанесли вогневе ураження по об’єктах і техніці противника. Водночас наші артилерійські підрозділи завдавали ударів по скупченню живої сили та техніки окупантів, в результаті чого 12 окупантів та одну БМП знищено.

13:52 Кількість жертв трагедії у Затоці збільшилась: вже троє загиблих, двоє людей з пораненнями знаходяться у лікарні, повідомив речник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук.

13:40 Окупанти потрапили у пастку. Херсон можуть звільнити без боїв, заявив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Він вважає цілком ймовірним, що Херсон можуть звільнити від окупантів без бою. "Не факт, що визволення Херсона буде пов'язане з боями у міських умовах. Можливо, противник просто почне здаватись чи відступати від Херсона", – заявив експерт.

12:20 Президент Володимир Зеленський звільнив начальників управлінь СБУ у Київській, Львівській та Тернопільській областях. Укази про це з’явилися на сайті президента.

Також він призначив голову Львівського облуправління СБУ Артема Бондаренка, який обіймав посаду, новим головою СБУ в Київській області.

12:05 СБУ викрила кримінальних авторитетів з РФ, які намагалися вступити до добровольчих батальйонів Києва.

Один із затриманих виявився громадянином РФ, який перебував у санкційному списку РНБО як кримінальний авторитет, причетний до вчинення тяжких злочинів. У зв’язку з цим у нього була заборона на в’їзд до нашої держави.

11:35 У мережі з'явилися фото та відео з місця бази ПВК "Вагнер" у Попасній на Луганщині, куди нібито припав удар високоточних українських ракет HIMARS.

10:58 Російські окупанти завдають ударів по Харкову, повідомив голова ОДА Синєгубов. Він закликав жителів Салтівського району залишатися в укриттях.

10:30 Командування Повітряних Сил ЗСУ повідомило про те, що 15 серпня на Донеччині, близько 8:00, підрозділом зенітних ракетних військ знищено черговий вертоліт Ка-52 російських окупаційних військ. Це вже третій Ка-52 рашистів, приземлений Силами оборони за дві доби.

10:05 Втрати окупантів в Україні повільно, але неухильно наближаються до цифри у 44 тисячі.

09:30 У тимчасово окупованому Херсоні двоє пацанів знайшли РПГ і вирішили пошмалювати. Добре, що ніхто не постраждав.

08:40 На фронті загинув один із найкращих українських військових льотчиків - капітан Антон Лістопад, повідомляє Івано-Франківський фізико-технічний ліцей, у якому навчався Листопад.

На 30-річчя незалежності України цей льотчик очолював повітряну частину військового параду. А наприкінці червня отримав орден "За мужність" від Зеленського.

08:10 Білгородські канали повідомляють, що вночі був невдалий запуск ракети в районі села Весела Лопань.

Ракета впала прямо в село, у багатьох людей вибито вікна, за першою інформацією є постраждалі.

07:29 На Слов’янському напрямку ворог вів штурмові дії у напрямку Тихоцьке - Долина, успіху не мав, зазнав втрат, відійшов, повідомляє Генштаб ЗСУ.

07:18 На Бахмутському напрямку ворог вів наступальні бої в напрямках Соледара та Кодеми, успіху не мав, відійшов.

07:12 На Авдіївському напрямку для покращення тактичного положення окупанти вели наступальні бої у напрямку Пісків та Первомайського, успіху не мали, відійшли.

06:55 У напрямку населеного пункту Времівка наші воїни знешкодили розвідгрупу окупантів. Ворог вів наступальні бої у напрямку Павлівки, успіху не мав, відійшов.

06:40 У Бахмуті місцеві жителі повідомляють про 140-150 вибухів. У місті у різних районах почалися пожежі. Рятувальники також потрапили під обстріл.

Наприкінці 14 серпня карта зони бойових дій, на думку американського Інституту вивчення війни, виглядає так:

06:35 Партизани підірвали ще один важливий для окупантів. Цього разу – у Мелітополі.

За даними міського голови Мелітополя Івана Федорова, партизани висадили в повітря залізничний міст на південному заході від міста. Тепер загарбники не зможуть перекидати військову техніку з окупованого Криму. Росіяни ж уже другу добу не можуть відремонтувати міст.

06:12 Більшість військового командування окупантів виїхали з Херсона, повідомив перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський.

Коментуючи оперативну ситуацію в області, зокрема про те, що українська артилерія знищила всі мостові переправи через Дніпро і зараз росіяни перекидають усе командування на правий берег, він сказав: "Орки не мають жодного логістичного маршруту безпечного і такого, який би задовольняв їх військові потреби саме щодо забезпечення військового угруповання, яке розташоване саме біля Херсона" .