RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Є ризик підвищення радіації: що відомо про наслідки обстрілу росіянами Запорізької АЕС

Станом на 21 серпня 2022 року Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. Періодичні обстріли російськими окупантами спричинили серйозний ризик для безпечного функціонування станції.

Про це пише "Енергоатом" у Telegram.

"5 серпня в результаті атаки російських військових на Запорізьку АЕС на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист – і один із трьох працюючих енергоблоків тепер відключено. При обстрілі серйозно пошкоджено азотно-кисневу станцію, об'єднано допоміжний корпус. висока та пожежна небезпека", - йдеться в повідомленні.

6 серпня через обстріл окупантами ЗАЕС пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика СПС ЗАЕС.

11 серпня росіяни обстріляли пожежну частину, розташовану за територією ЗАЕС та призначену для її захисту від пожеж та їх гасіння у разі надзвичайних ситуацій на станції.

13 серпня пошкодження отримав відкритий розподільчий пристрій 750 кВ (ВРП-750).

20 серпня внаслідок обстрілів пошкоджень зазнала одна з перехідних галерей, за якою персонал іде зі спецкорпусів до енергоблоків (естакади), у будівлі вибиті вікна.

Незважаючи на це, в "Енергоатомі" розповіли про те, що український персонал станції продовжує працювати та робити все можливе для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, а також ліквідації наслідків ушкоджень.

Там розповіли про те, що ЗАЕС досі окупована та контролюється військовими РФ. З огляду на те, що їх дії передбачити неможливо, загроза фізичній безпеці станції залишається.

"Наразі Запорізька АЕС продовжує працювати та виробляти електроенергію для потреб вітчизняної енергосистеми", - поінформували в "Енергоатомі".

Нагадаємо, російські окупанти відкрито шантажують увесь світ , заявляючи про мінування АЕС в Енергодарі та готовність її підірвати.