RU  UA

Окупанти зробили заручниками мешканців Енергодару: що відбувається у місті

Місія МАГАТЕ вирушила у бік ЗАЕС, проте окупанти продовжують обстріл міста Енергодар і не дають можливості виїхати його мешканцям. Вони завдали удару по сховищу ядерного палива.

Про це розповів мер Енергодару Дмитро Орлов в ефірі Апостроф TV.

"Вночі обстріляли житлові квартали, 10 постраждалих, зруйновано житловий фонд. Окупанти влучили до приміщення зберігання ядерного палива. Однак радіаційний фон не підвищений, заміри йдуть кожні дві години", - описав він ситуацію.

Орлов додав, що окупанти фактично не випускають цивільних із міста. Раніше змогли виїхати близько половини жителів Енергодару, а решта не має такої можливості.

За словами Орлова, окупанти не залишають ідеї перепідключити ЗАЕС до російської енергомережі, але з технічного погляду це зробити неможливо. Там йдуть бойові дії, а де ні – руйнуються електроопори.

"Окупанти можуть вивести техніку із ЗАЕС до приїзду місії, а потім повернути. Тобто наразі мова не про те, щоб просто вивести військову техніку на час візиту, а про повну демілітаризацію станції. Тому говорити про збільшення або зменшення техніки в машинних залах безглуздо", – резюмував мер Енергодару.

Як повідомляв "Апостроф", увечері 28 серпня, російські війська обстріляли житлові квартали окупованого Енергодару.