RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

На ЗАЕС через обстріл росіян відключився енергоблок, а місія МАГАТЕ застрягла на блокпосту

З ранку 1 вересня російські окупанти завдали потужних ударів по Енергодару і влаштували нові провокації на Запорізькій АЕС. Через обстріл місія МАГАТЕ перебуває на блокпосту в Новоолександрівці: колона чекає, коли буде безпечно.

Про це повідомляє Telegram-канал "Енергоатом".

"Сьогодні, 1 вересня 2022 року, о 4:57 внаслідок чергового мінометного обстрілу російськими окупаційними військами майданчика Запорізької АЕС спрацював аварійний захист і відключився 5-й енергоблок, що працює", - йдеться в повідомленні.

Крім того, пошкоджено лінію резервного харчування власних потреб ЗАЕС-330 кВ. Відбулося знеструмлення непрацюючого енергоблоку №2 із запуском дизель-генераторів. Енергоблок №6 продовжує працювати в енергосистемі України і водночас живить власні потреби ЗАЕС .

Міністр енергетики України Герман Галущенко попередив, що російська сторона, вдаючись до маніпуляцій, може не допустити місію МАГАТЕ до ключових об'єктів, які необхідно оглянути на території окупованої ЗАЕС.

"Ключове – щоб росіяни дійсно допустили до тих об'єктів, які місія має оглянути. Ми розуміємо, що можуть бути маніпуляції: показати якусь картинку або скласти маршрут, де за фактом місія просто не зможе побачити те, що відбувається. І тоді, безумовно, це може поставити під сумнів результати", – зазначив він.

Наразі місія МАГАТЕ перебуває на блокпосту у Новоолександрівці приблизно за 20 км від лінії фронту. Рух колони зупинено. Як повідомив один із членів місії, команда "чекає, коли буде безпечно".

Як повідомляв "Апостроф", російська сторона заявила, що візит місії МАГАТЕ на ЗАЕС триватиме один день, але її члени розраховують, що перевірка триватиме довше.