RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Окупанти у жалюгідному стані: генерал запасу СБУ розкрив секрет успіхів ЗСУ на фронті

Українські бійці розпочали контрнаступ у Херсонському та деяких регіонах Харківського напрямку, при цьому ворожі окупаційні війська втрачають не лише моральний дух, але і справи в цілому у них гірші, ніж здавалося.

Про це "Апострофу" розповів заступник голови СБУ 2014-2015 рр, генерал-майор запасу СБУ, Віктор Ягун.

За його словами, проблема окупантів в тому, що в них немає маневреної оборони і дуже довго проходять команди.

"Окупанти на правобережжі Дніпра на півдні в жалюгідному становищі – фактично без боєприпасів та вогневої підтримки. І варто лише з'явитись інформації про появу підрозділів ЗСУ на якихось ділянках – окупанти вдаються до хаотичного відступу. Вони кидають техніку та відступають пішим порядком. Техніку просто неможливо забрати через відсутність мостів", - наголосив експерт.

Він додав, якщо українським бійцям вдасться розколоти угруповання окупантів, то буде розбите централізоване керування повністю - у цьому і велика різниця між ЗСУ та окупантами.

"Бо в нас кожен лейтенант приймає тактичне рішення, а в них все має бути узгоджене і ніхто з офіцерів самостійно нічого не робить. Вони все узгоджують з вищим керівництвом, яке може бути десь у Криму. Це нам на користь в їм на шкоду", - підкреслив Ягун.

Він також розповів про важливість тактичних рішень на війні, наголосивши, що навчання і реальне життя – дві різні речі.

"Переправлятися через Дніпро це не те ж саме, що навчання з переправи через канаву на понтонах. Треба знати особливості течії і так далі. Такі переправи можуть наводити морська піхота та вдв, але якщо окупанти й мають таку техніку, то форсувати Дніпро це велика проблема, бо тієї техніки занадто мало. А як окупанти форсують навіть малі річки, ми вже бачили на Київщині та інших регіонах", - пояснив генерал-майор запасу СБУ.

Крім цього, в окупантів немає можливості стримувати наступ українських бійців в усіх напрямках, тому було застосовано провокацію – інформаційну атаку України про наступ на Херсон. Це призвело до відтягання ворожих сил з інших напрямків, тим самим дало можливість ЗСУ розпочати контрнаступ у Харківському напрямку.

"Ізюм – це логістичний вузол. Але ЗСУ має перерізати не стільки автошляхи, скільки залізницю, яка йде з Бєлгорода та Воронєжа. І якщо це вдасться, то все угруповання там залишиться без залізничного постачання. А вони дуже від цього залежать. І якщо нам це вдасться принаймні вогневими ударами знищити і контролювати ці залізничні шляхи та вузли, то це створить величезну проблема для окупантів", - підкреслив експерт.

Наразі пропагандисти скаржаться, що їхні підрозділи СОБРа в оточенні - це Росгвардія, спецназ поліції, підрозділи для зачистки приміщень, силової підтримки.

"Їх туди прислали бо в РФ закінчились бойові армійські підрозділи. І їх прислали щоб якось використовувати для штурмових дій. Це така крапка у величі російської армії. І можливо СОБРУ пообіцяли великі гроші за участь у бойових діях на фронті, але це точно не те, до чого їх готували. Тому і толку від них ніякої", - розповів Ягун.

Він також додав, що уже давно нічого не чути про кадирівців - як правило, вони використовуютья, як загороджувальні загоні за спинами мобілізованих з окупованих територій. Тому ми й не чуємо про кадирівців більше нічого за винятком якихось розборок. Вони бояться потрапити в полон і в бойові дії просто не йдуть.

Раніше ми писали, що росіяни пробивають чергове дно: вони не тільки вербують для війни в Україні ув'язнених, але тепер ще почали брати "новобранців" із психлікарень.