RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

У окупантів падає моральний дух через величезні втрати: ранкове зведення Генштабу ЗСУ

Йде 202-та доба повномасштабної війни з російськими окупантами, вони продовжують тактику терору та залякування, завдаючи ударів по цивільному населенню. Українські військові відбили атаки ворога на Донеччині.

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Ворог веде повітряну розвідку та завдає вогневої поразки підрозділам наших військ, намагається вживати заходів щодо відновлення втраченого контроля над територіями, здійснює переміщення своїх військ. Зберігається загроза авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Росіяни завдали ударів по Харкову та Лозовій. Внаслідок авіаударів та обстрілів з РСЗВ пошкоджено інфраструктуру в районах населених пунктів Білогорівка, Весела Долина, Зайцеве, Юр'ївка, Нью-Йорк, Первомайське, Кам'янка, Степове, Малі Щербаки, Сухий Ставок, Костромка, Біла Криниця та Мирне.

Усього минулої доби російські окупанти завдали два ракетних та 25 авіаційних ударів, здійснили 11 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по військових та цивільних об'єктах на території України.

На Волинському та Поліському напрямках ситуація залишилася без істотних змін.

На інших напрямках окупанти обстрілювали інфраструктуру з мінометів, танків, бойових машин, ствольної та реактивної артилерії:

  • на Сіверському напрямку - неподалік Атинського та Стукалівки Сумської області;
  • на Харківському напрямку – у районах Козачої Лопані, Баранівки та Куп'янська;
  • на Краматорському напрямку – в районах населених пунктів Пришиб, Білогорівка, Краматорськ, Слов'янськ, Старий Караван, Стародубівка, Спірне, Роздолівка та Григорівка;
  • на Бахмутському напрямку – у районах населених пунктів Суха Балка, Миколаївка Друга, Зайцеве, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Весела Долина;
  • на Авдіївському напрямку – населені пункти Авдіївка, Орлівка, Ласточкине, Красногорівка, Водяне, Мар'їнка та Новомихайлівка;
  • на Новопавлівському напрямку – біля Вугледару, Пречистівки, Новоукраїнки та Времівки;
  • на Запорізькому напрямку – у районах населених пунктів Кам'янське, Мала Токмачка, Щербаки, Чарівні, Нестерянка, Оріхів, Білогір'я, Залізничне, Темирівка, Новопіль та Времівка.

На Південнобузькому напрямку ворог вів артилерійські обстріли вздовж лінії зіткнення. З метою повітряної розвідки використав БпЛА, зафіксовано 23 вильоти.

Через великі втрати в ході бойових дій окупанти падають духом, зокрема йдеться про підрозділи, сформовані на тимчасово окупованих територіях. Для того, щоб "підбадьорити" їх, командування 2-ї окремої мотострілецької бригади 2-го армійського корпусу розпорядилося не виплачувати грошове забезпечення військовослужбовцям, які тимчасово відсутні, у тому числі перебувають на лікуванні. Виплати поновлюють лише після надання виправдувальних документів та з особистого дозволу командира.

Українські воїни успішно відбили атаки противника в районах населених пунктів:

  • Зайцеве,
  • Бахмут,
  • Бахмутське,
  • Красногорівка,
  • Водяне,
  • Безіменне,
  • Новогригорівка.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала дев'ять ударів: по семи опорних пунктах та місцях скупчення живої сили та техніки ворога, а також знищено дві позиції російських зенітних ракетних комплексів.

"Протягом минулої доби підрозділи ракетних військ та артилерії вразили пункти управління, райони зосередження живої сили та бойової техніки противника. У зону ураження потрапили комплекс радіоелектронної боротьби, станція радіолокації Зоопарк, артилерійські підрозділи та склади боєприпасів", - уточнили в Генштабі.

На звільнених від ворога українських теренах щодня фіксують до 200 кривавих військових злочинів, скоєних російськими окупантами.

Мінна небезпека у звільнених містах та селах залишається високою, понад 70 тисяч квадратних кілометрів у 10 областях заміновано.

Раніше "Апостроф" розповідав, що отримає Україна у новому пакеті військової допомоги від США: список вражає.