RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Під час звільнення Лимана ЗСУ знищили елітну бригаду ГРУ: подробиці

Збройні сили України звільнили від російських загарбників місто Лиман Донецької області. У ході його деокупації було розгромлено 3-ту гвардійську бригаду спеціального призначення головного управління генштабу ЗС РФ, яка втратила щонайменше дев'ять осіб загиблими і одного тяжко пораненим.

Про це повідомляє ВВС.

Коли росіяни відступали з Лимана, кремлівські пропагандисти розповідали, що його нібито захищають мобілізовані із самопроголошеної "ЛНР" та російські добровольці з загонів "Барс", які формуються у регіонах.

У той же час соцмережі наповнювалися повідомленнями про "героїчно" загиблих на війні в Україні росіян.

"Всю третю спецбригаду занапастили. Кинули в м'ясорубку. Який він у мене гарний. 19 років", "При виконанні завдань на території України загинув мій брат. Вічна тобі пам'ять, моє серденько, мій герой!", "Повідомили дуже сумні новини для мене Загинули мої брати, друзі, справжні товариші по службі і просто хороші мужики. Мені буде вас не вистачати!" - писали у мережах.

Читайте також: Воювали за житомирські шкарпетки: фото "трофеїв", кинутих росіянами під Лиманом

Сестра одного із загиблих окупантів підтвердила, що під час відступу ціле відділення втратила 3-я бригада спецпризначення з Тольятті. Дружина ще одного загиблого уточнила, що загинуло дев'ять осіб, ще двоє поранено.

"Загинули 8 людей, двоє були поранені у тяжкому стані. Один із них помер, один поки живий, але дуже важкий. Загинула вся група майже... Знаю, що ось цих хлопців там покинули, вони цілодобово відбивалися, але не змогли. Загинув мій брат, йому був лише 21 рік, загинув його друг, йому 19 років", – писала сестра одного з ліквідованих окупантів.

Як вдалося з'ясувати журналістам, 19-річний рядовий Данило Бойков був у цьому відділенні наймолодшим. Разом із ним загинули старший лейтенант В'ячеслав Зінцов, молодший лейтенант Віктор Горобець, старшини Андрій Шорін та Юрій Філатов, рядовий Олексій Чиндін. Військовослужбовців Карпенка та Узбякова з тяжкими пораненнями доправили до шпиталю, невдовзі другий помер.

Згідно з даними про втрати РФ, які з першого дня повномасштабної війни збирають журналісти та волонтери на підставі відкритих джерел, станом на 1 вересня була інформація про 26 загиблих із 3-ї гвардійської бригади спецназу, серед яких було п'ять офіцерів.

У середині вересня у мережі потрапило фото стенду з фотографіями 47 загиблих солдатів та офіцерів 3-ї бригади, виставлений під час чемпіонату ЗС РФ з боксу у Борисоглібську. Тепер цей список поповнили ще щонайменше дев'ять "двохсотих". При цьому майже кожен четвертий загиблий окупант-спецназовець ГРУ – офіцер.

За оцінкою експерта американського Центру військово-морського аналізу Майкла Кофмана, на кожного загиблого на війні в Україні військового РФ припадає в середньому близько трьох з половиною поранених. Таким чином можна припустити, що з лав 3-ї бригади спецназу ГРУ внаслідок загибелі чи поранення могли вибути понад 200 осіб.

Як повідомляв "Апостроф", міністр оборони США Ллойд Остін високо оцінив роботу українських військових зі звільнення Лимана наголосив, що такий успіх надихає.