RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Росія завдала масованого ракетного удару по Україні: всі подробиці, фото та відео

Вдень у середу, 23 листопада, Росія завдала чергового масованого ракетного удару по Україні. Попадання зафіксовано за об'єктами критичної інфраструктури, а також по житловими будинками. По всій Україні запроваджуються екстрені відключення світла, не працюють Рівненська, Південноукраїнська та Хмельницька АЕС.

"Апостроф" розповідає, що відомо станом на зараз.

За повідомленням прес-служби Повітряних сил України, Росія випустила 70 ракет по Україні, з яких було збито 51. Також українські військові збили п'ять дронів-камікадзе.

Через попадання по об'єктами енергетичної інфраструктури практично вся Україна знеструмлена. В "Укренерго" повідомили, що у всіх регіонах країни з 14:45 23 листопада відбуваються аварійні відключення світла, які продовжаться щонайменше до кінця доби.

На жаль, ворожі ракети потрапили в житлові будинки та нежитлові приміщення. За даними Нацполіції, від ракетних ударів Росії у середу постраждали 36 українців, шестеро загинули.

Президент України Володимир Зеленський звернувся до українців після чергового російського масованого ракетного удару по об'єктах критичної інфраструктури України та висловив співчуття загиблим та пораненим та закликав усіх берегти себе.

Також він зазначив, що наразі енергетики та рятувальники працюють над якнайшвидшим відновленням світло- та водопостачання у всіх регіонах країни.

"Ми все це пройдемо, тому що ми - непохитний народ", - заявив Зеленський.

Через обстріл з боку РФ, Україна скликала екстрене засідання Ради безпеки ООН, яке розпочнеться о 23:00 за київським часом.

Київ та область

На Лівому березі Києва пролунали вибухи. В соцмережах повідомляли про "приліт" на Дарниці. У столиці виникли проблеми зі світлом, водою, інтернетом. Пізніше мер Києва Віталій Кличко підтвердив, що одна із російських ракет потрапила в інфраструктурний об'єкт. Окрім того, вибухи пролунали ще у декількох районах столиці.

Пізніше стало відомо, що одна з ракет потрапила до двоповерхової будівлі в Києві: станом на 17:00 відомо, що троє людей загинули внаслідок сьогоднішнього ракетного обстрілу столиці. Серед них - 17-річна дівчина. Постраждали 11 мешканців столиці, 10 із них госпіталізували в медзаклади міста. Одному потерпілому медики надали допомогу на місці.

Наслідки ракетного удару по Києву у своєму Telegram опублікував заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

Також частина столиці залишається без світла. Були перебої у роботі метро та кільцевої електрички, однак рух вже відновлено. Поїзди метро курсуватимуть із інтервалом близько 10 хвилин через пошкодження енергосистеми країни.

Через обстріли постачання води призупинене в усьому Києві. "Фахівці "Київводоканалу" працюють над тим, щоб якнайшвидше його відновити", - написав мер Києва і попросив жителів за можливості запастися водою.

У столиці утворилися великі черги у супермаркетах, люди скуповують воду. Також закінчуються гроші в банкоматах.

В області також є влучення по житловому сектору та інфраструктурним критичним об'єктам, повідомив голова Київської ОВА Олексій Кулеба

Начальник Головного управління Національної поліції у Київській області Андрій Нєбитов повідомив, що на території одного з районів області зафіксовано попадання у багатоповерхівку, почалася пожежа. Станом на 19:30 внаслідок влучання ворожої ракети на Вишгородщині 5 осіб загинуло, 27 постраждало. Ще 6 енергетиків поранені через ракетний удар по критичній інфраструктурі.

"Маємо підтвердження влучань по об’єктах критичної інфраструктури в кількох областях. У Вишгороді на Київщині є влучання в житловий будинок", - повідомив заступник керівника ОП Кирило Тимошенко.

Він додав, що робиться все можливе, щоб люди мали доступ до електроенергії, а наші фахівці мали змогу полагодити енергетичну інфраструктуру.

Також російські ракети влучили у приватний сектор селища Чабани.

"Декілька прильотів в об’єкти критичної інфраструктури. Також маємо влучання в багатоповерхівки у Вишгороді та приватний сектор у Чабанах. Більше 20 постраждалих, яким вже надається вся необхідна допомога. На жаль, один загиблий. Київська область повністю знеструмлена. Також частково немає опалення та водопостачання", – повідомив Кулеба.

Пізніше, в ефірі телемарафону мер міста Кличко повідомив, що на Київ летіла 31 ракета, 21 з яких - було збито.

Харківська область

Незважаючи на відсутність влучань по критичній інфраструктурі, у Харкові і області тимчасово відсутнє електропостачання, повідомив у Telegram голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

"Але через пошкодження загальної системи застосовуються аварійні відключення. Це необхідний крок для захисту електромереж від додаткових технологічних аварій та підтримки роботи енергосистеми. Фахівці роблять все можливе, щоб відновити безперебійне постачання", - написав він.

У Харкові через відключення світу зупиняється весь електротранспорт. Ми евакуюємо людей з метро. На маршрутах наземного електротранспорту працюють додаткові автобуси”, - повідомив мер міста Ігор Терехов.

Львівська область

Про два ракетних удари по електропідстанції у Львівській області повідомляє голова Львівської ОВА.

"Яворівський, Львівський та Червоноградський райони без електроенергії. Через ракетний удар по енергетичному об'єкту в області застосовують екстрені відключення електроенергії. Графіки планових відключень не діють", - написав він.

У Львові через відсутність електроенергії тимчасово призупинено подачу опалення і води. Місто переходить на роботу дизель-генераторів, повідомив мер Андрій Садовий.

Через відсутність електроенергії оповіщення у Львові може працювати з перебоями.

"Водії, будьте уважні та взаємоввічливі! 70% світлофорів - не працює. Після відбою на найскладніших перехрестях працюватимуть регулювальники" - йдеться у повідомленні.

Трамваї та тролейбуси у місті не курсують. Після завершення тривоги будуть курсувати додаткові автобуси.

Станом на 18.20 половина Львова вже з електроенергією. Водопостачання у місті відновлено на 70%, повідомив Садовий.

Одеська область

Як і решта регіонів України місто та область залишилися без світла, увесь міський електротранспорт призупинив свою роботу.

"У зв’язку з масованим ракетним ударом по енергетичній інфраструктурі України по всій Одеській області та інших областях України тимчасово відсутнє електропостачання. Про будь-які зміни в роботі електромереж інформуватимемо додатково", — повідомив голова ОВА Максим Марченко.

Окрім того, через знеструмлення всіх насосних станції та резервних ліній водопостачання в Одесі відсутня вода, написали в "Інфоксводоканалі".

Миколаївська область

Голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім одним з перших повідомив про запуск ворожих ракет по території України.

"Ракет багато. З півдня та зі сходу. Працює ППО", - написав Кім.

Пізніше очільник Миколаївської ОВА повідомив, що через зниження частоти в мережі аварійне відключення відбувається по всій області.

Станом на 16:20 в місті змогли відновити 10мВт генерації: "Включаємо послідовно критичну інфраструктуру. Повинно вистачити на центр Миколаєва, якщо економно", - повідомив Кім.

Також відомо, що у Миколаївській області аварійно зупинені всі енергоблоки Південноукраїнської АЕС, заявив речник "Енергоатому" Леонід Олійник.

Кіровоградська область

На Кіровоградщині, на жаль, були влучання ворожих ракет в енергетичний об'єкт.

"Ворожі прильоти по енергетичному об’єкту. Область, як і низка інших регіонів, без світла. Не панікуйте! Бригади енергетиків починають аварійно - відновлювальні роботи", – зазначив очільник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович.


Хмельницька область

Місто повністю знеструмлено внаслідок ракетних ударів по об'єктах інфраструктури, повідомляє міський голова Олександр Симчишин.

"Працюємо, аби запустити більшу частину котелень в автономному режимі на когенераційних установках і генераторах. Причина повного знеструмлення - масові терористичні ракетні удари по об’єктах енергетики всієї країни", - написав він у Telegram.

За словами голови Хмельницької ОВА Сергія Гамалія, електромережі області вимкнені та на даний час відсутня напруга в більшості громад області (крім Білогір‘я, Теофіполя, Полонного та Волочиська).

Він уточнив, що частина міста Хмельницького залишається без води. Енергоблоки ХАЕС відключені від енергосистеми.

Рівненська область

Живлення немає по всій Рівненській області, повідомляє міський голова Вараша Олександр Мензул.

"У Вараській громаді сталася позаштатна ситуація щодо постачання електроенергії. Живлення немає по всій Рівненській області. Робота усіх блоків РАЕС призупинена. Спеціалісти енергетики працюють над відновленням електропостачання", - зазначив він.

Кривий Ріг

За словами начальника міської військової адміністрації Олександра Вілкула, у Кривому Розі задіяно екстрений план на випадок повного знеструмлення. Водозабори, насосні станції, малі котельні та лікарні переведено на генератори.

"Великі котельні, які живляться від високовольтних ліній, на генераторах працювати не можуть. Люди з метро вже виведені. Розпочато рятувальну операцію з підйому шахтарів з шахт", - зазначив Вілкул.

Вінницька область

Прильоти по інфраструктурних об'єктах зафіксовано і на Вінниччині.

"Вінницька область, під обстрілом ворога – об’єкти критичної інфраструктури! Залишайтесь в укриттях!" – повідомив очільник Вінницької ОВА Сергій Борзов.

Як повідомляв "Апостроф", Європейський Парламент під час голосування у середу, 23 листопада, визнав Росію державою-спонсором тероризму та тою, що використовує тероризм як засіб.