RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Готував диверсії у Києві: СБУ вийшла на слід зрадника України, фото

Контррозвідка Служби безпеки викрила впровадженого в Україну агента ФСБ, якого було перекинуто з окупованого Криму до Києва за місяць до повномасштабного вторгнення. А на деокупованих територіях Херсонської області затримали 41 особу з тих, хто, ймовірно, співпрацював із російськими окупантами.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

"Під виглядом відвідування родичів він деякий час перебував у сплячому режимі, а коли отримав вказівку діяти – його затримала СБУ. Зловмисник виконував завдання російської спецслужби зі збору розвідданих про місця дислокації та маршрути переміщення Сил оборони у столичному регіоні", - розповіли в СБУ.

Його інформацію росіяни планували використати для підготовки диверсій проти українських військових та правоохоронців.

Слідство встановило, що ворожим поплічником виявився колишній співробітник розформованої міліції, який після звільнення з лав МВС у 2014 році залишився у Севастополі та після окупації Криму перейшов на бік загарбників, за що отримав від них призначення у створене окупантами місцеве "управління поліції РФ".

ФСБ завербувала його для проведення розвідувально-підривної діяльності проти України. Агент пройшов оперативно-бойову підготовку на базі навчальних центрів російської спецслужби та за місяць до повномасштабного вторгнення був перекинутий в Україну.

Читайте також: Допомагали красти українське зерно: СБУ затримала чергових колаборантів на звільненій території

У Києві зрадник намагався сформувати розгалужену мережу інформаторів. Для цього він використав свої зв'язки серед колишніх правоохоронців та представників кримінальних кіл. Однак його викрила та затримала СБУ. За місцем проживання пройшли обшуки.

Що знайшли:

  • внутрішній паспорт громадянина Росії та російський паспорт для виїзду за кордон;
  • мобільний телефон із доказами законспірованого листування ФСБ через анонімний Телеграм-канал;
  • матеріали, що підтверджують проходження "спецкурсу" на території тимчасово окупованого Криму.

Чоловіку повідомили про підозру за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України. Суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Як розповідав "Апостроф", раніше СБУ затримала "цікавого" посібника бойовиків.