RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Окупанти пробили нове дно: в Україні виявили дитячі катівні

Окупанти на тимчасово окупованій Луганщині скоюють нові страшні військові злочини, а на деокупованих територіях України тим часом були виявлені спеціальні "катівні" для дітей.

Про це, як пише НВ, розповів Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубинець.

За його словами, він думав, що дно пробити не можна після Бучі та Ірпеня, проте особисто бачив у Балаклії в Ізюмському районі Харківської області дві камери для тортур.

Читайте також: Розплата за Іловайськ: окупанти зазнали величезних втрат при втечі з Балаклії

"Один хлопець там був 90 днів. Він розповідав, що його катували: різали ножем, нагрівали метал і випалювали частину тіла, кілька разів виводили на розстріл і стріляли поверх голови. Він цілодобово чув крики жінок і чоловіків, яких катували. Я думав, що це дно", - сказав він.

Проте, як зазначив дитячий омбудсмен, "дно" було у Херсоні, де в одній з катівень знайшли окреме сире приміщення, де тримали дітей. Від інших воно відрізнялося лише тим, що на підлозі були дуже тонкі килимки-каремати.

Самі окупанти називали її "дитячою камерою", - розповів Лубенець, посилаючись на слова місцевих мешканців.

Неповнолітнім, що знаходилися в ній, воду давали через день, практично не годували, використовували психологічний тиск, розповідаючи, що батьки від них нібито "відмовилися" і більше не повернуться до них.

Російські окупанти вважали, що ці діти "чинили опір". "Був один затриманий хлопчик, який на телефон сфотографував російську техніку, тримали у катівні", - зазначив уповноважений ВР.

Нагадаємо, що під Запоріжжям окупанти вбили сім'ю із двома дітьми.