RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

ЗСУ не лише стримують ворога, а й ведуть контрнаступ: свіжі карти боїв

На триста п’ятнадцяту добу широкомасштабного російського вторгнення українські військові не лише відбивають штурми противника на Бахмутському та Авдіївському напрямках, але і продовжують контрнаступ у районі Сватове- Кремінна. У той же час, ворог перекидає підрозділи з метою посилення угрупування на заході Донеччини.

Про це повідомляють в Інституті вивчення війни (ISW).

Читайте також: Могло загинути до 600 "мобіків": у Макіївці знищили базу окупантів, відео

Схід

Із 3 січня російські окупаційні війська продовжили контрнаступальні дії з метою повернення втрачених позицій на лінії Сватове-Кремінна, однак ЗСУ вдалося їх відбити, зокрема: поблизу Стельмахівки (16 км на північний захід від Сватового), Макіївки (22 км на північний захід від Кремінної), Площанки (17 км на північний захід від Кремінної) та Білогорівки (12 км на південь від Кремінної). На кадрах із геолокацією, опублікованих 3 січня, можна помітити, що окупаційна армія діє за 1 км на північ від Білогорівки, що вказує на незначне просунення ворога навколо населеного пункту.

Згідно інформації Міноборони РФ, російські війська використовували термобаричні артилерійські системи для завдання ударів по ЗСУ в районі Кремінної. Це вказує на те, що для військ РФ, ймовірно, пріоритетним залишається напрямок Кремінна-Сватове на тлі можливої підготовки російських військових до вирішального наступу в Луганській області.

У той же час, українські бійці продовжують нищити ворожу логістику на Луганщині – 3 січня ЗСУ завдали ударів по російських польовим складам боєприпасів та складам ПММ на Сватівському напрямку.

На Бахмутському напрямку ситуація залишається стабільно важкою. Так, 3 січня ворог продовжив наступальні дії у цьому районі, проте українським військам вдалося відбити ворожі атаки, як біля самого Бахмута, так і на північному сході від міста, поблизу м. Роздолівка (18 км на північний схід), Соледару (10 км на північний схід) та Червоної Гори (5 км на північний схід); а також на південь від Бахмута поблизу Курдюмівки (12 км на південний захід) та Кліщіївки (6 км на південний захід). Бойові кадри з геолокацією показують українські удари по російській техніці та піхоті на північ від Соледара, що вказує на те, що російські сили зайняли позиції у цьому районі.

Окрім цього, окупаційні війська продовжують наступальні операції в районі Авдіївка - Донецьк. У Генштабі ЗСУ заявили, що російські окупанти вели штурми в районі Авдіївки (на північ від Донецька) та Мар'їнки (на південно-західній околиці Донецька). Російський блогер стверджував, що війська РФ також атакували укріплення ЗСУ на західній околиці Донецька в районі Красногорівки та намагалися просунутися на Невельське та Первомайське. Інше російське джерело повідомило, що частини 9-го полку "ДНРівців" просуваються до Авдіївки та ведуть бій невеликими групами, щоб уникнути втрат особового складу. Російські джерела продовжували стверджувати, що у Мар'їнці продовжуються вуличні бої.

Варто зазначити, що армія РФ може посилити своє угруповання на заході Донецької області. У Генштабі ЗСУ 3 січня зазначили, що війська РФ посилюють своє угруповання на Новопавлівському напрямку (оперативний напрямок, яким позначався район на південний захід від Донецька) за рахунок частин, перекинутих з Херсонського напрямку. Ця заява узгоджується з попередніми спостереженнями ISW про те, що російські сили продовжують зміцнювати позиції по всій східній Україні за рахунок підрозділів, які раніше дислоковані в Херсонській області.

На кадрах із геолокацією, опублікованих 3 січня, видно, як українська артилерія зупиняє ротацію російської піхоти біля Павлівки (40 км на південний захід від Донецька). Російські сили продовжували плановий артилерійський вогонь на заході Донецької та сході Запорізької областей.

Південь

Згідно інформації українських сил, ЗСУ вдалося зайняти позиції на острові Великий Потьомкінський у дельті річки Дніпро на південний захід від Херсона на 2 січня. Зважаючи на геолокаційні дані, українські бійці досягли північно-східної частини острова станом на 2 січня, а у деяких пабліках була інформація про звільнення частини або всього острову. За словами депутата Херсонської облради Сергія Хланя 3 січня, "є інформація" про те, що українські війська зайняли острів, але офіційного підтвердження наразі немає. Втім, зважаючи на геолокаційні кадри опубліковані 2 січня, війська РФ і досі знаходяться в районах дельти, а за словами "военкора" РФ, наразі острів залишається спірною зоною, а повідомлення про його звільнення є українською інформаційною операцією.

ЗСУ продовжували завдавати ударів по скупченнях російських військ у тилових районах півдня України. Зокрема, мова йде про зруйнований конезавод "Гран-прі" в Олешках Херсонської області. Також, згідно інформації Генштабу, 31 грудня українські сили завдали удару по скупченню російських військ у Чукалівці Херсонської області (35 км на південний захід від міста Херсон трасою Т2216), ліквідувавши та поранивши 500 російських військовослужбовців. Втім, російські "воєнкори" спростували повідомлення про удар. Генштаб ЗСУ також поінформував, що 1 січня українські сили завдали удару по скупченню військ РФ у Федорівці (ймовірно, маючи на увазі населений пункт вздовж траси E58 або R47 у східній частині Херсонської області) і досі підраховують втрати окупантів. Окрім цього, українське джерело повідомило, що військові ЗСУ завдали удару по російських силах у Чаплинці Херсонської області (69 км на південь від річки Дніпро на трасі Т2202 Нова Каховка - Армянськ). За словами представника окупаційної адміністрації у Запорізькій області Володимира Рогова, 3 січня ЗСУ обстріляли лікарню у Токмаку, де перебували ворожі війська. Російські джерела повідомили, що 2 та 3 січня російська система ППО збила, ймовірно, українські безпілотники над окупованими Севастополем та Джанкоєм у Криму.

Згідно оприлюдненої інформації від українських офіційних осіб, російська окупаційна "влада" працює над посиленням адміністративного контролю над Запорізькою атомною електростанцією (ЗАЕС). Український центр спротиву 3 січня попередив, що російська окупаційна "влада" планує призначити Дмитра Міняєва, співробітника спецслужб Росенергоатома (дочірня компанія Росатома), заступником директора ЗАЕС з питань фізичного захисту та режиму десь у січні 2023 року.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що ЗСУ знищили базу з російськими "мобіками" в Токмаку, і показав відео.