RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

Російські ракети пролетіли через Молдову та Румунію: чим це може обернутися для РФ

Під час чергового масованого удару окупантами по Україні в п'ятницю, 10 лютого дві російські ракети типу "Калібр" перетнули повітряний простір Молдови та Румунії – різкої реакції цих країн на те, що сталося, не варто очікувати.

Таку думку висловив військовий оглядач та головний редактор "Апострофа" Денис Попович.

Так, ворожі ракети, випущені з акваторії Чорного моря, перетнули кордон Молдови о 10:18, а орієнтовно о 10:33 вони увійшли до повітряного простору Румунії, після чого знову зайшли до повітряного простору України в точці перетину кордонів трьох держав. Про це йдеться у Telegram-каналі головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

Читайте також: Слава ППО: з'явилися подробиці нічного ракетного удару по Україні

Своєю чергою Денис Попович вважає, що Молдова та Румунія навряд чи різко відреагують на ситуацію. Особливо зважаючи на те, що щодо Молдови це відбувається вже не вперше, а Румунія - взагалі країна НАТО.

"Різкої реакції, перш за все, з боку Румунії я б не очікував. По-перше, тому, що завжди можна сказати, що цілі знаходилися на території України, а по-друге, ми пам'ятаємо реакцію, коли російська ракета впала на територію Польщі з людськими жертвами.Моментально вирішили пом'якшити скандал, сказавши, що це була українська ракета ППО, випущена по російській ракеті.Результатів розслідування того інциденту ми досі не бачимо, хоча особисто у мене немає жодних сумнівів у тому, що той об'єкт має російське походження. ракета ППО, якщо вона спеціально не модифікована, вразити наземний об'єкт практично нездатна", - наголосив військовий оглядач.

Інцидент також прокоментував речник Повітряних сил Юрій Ігнат, інформує УП. За його словами, Повітряні сили України могли збити ці ворожі ракети, але розуміючи ризики та загрози населенню іноземної держави, не стали це робити одразу. Він також додав, що вже не вперше країна-агресор влаштовує провокації з порушенням повітряного простору іноземних держав. Зокрема, раніше це було зафіксовано у Молдові.

Через деякий час у Міноборони Молдови підтвердили, що до їхнього повітряного простору залетіла ракета, яка прямувала у бік України.

"Відповідальні структури установи виявили о 10:18 ракету, яка перетнула повітряний простір Республіки Молдова над містом Мокра в Придністровському регіоні, а потім над містом Косауць Сорокського району. Ракета прямувала у бік України", - йдеться у повідомленні. Також МЗС Молдови викликали посла РФ через порушення повітряного простору країни.

Румунія ж цю інформацію щодо своєї країни не підтвердила.

"Інформація про російську ракету, що пролетіла над повітряним простором Румунії, не підтверджується. Незабаром ми повернемося з офіційною інформацією щодо цієї ситуації", - сказав прессекретар Міноборони Румунії генерал-бригадир Костянтин Спину.

Раніше ми писали, що у Києві та низці областей вводять екстрені відключення світла через передбачуваний ракетний удар.