RU  UA  EN

Вівторок, 18 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 червня

Всі новини

Російські морпіхи наступають на околицях Вугледару: свіжі карти боїв в Україні

На триста шістдесят третю добу повномасштабного російського вторгнення українські війська продовжують відбивати російські атаки поблизу Кремінної Луганської області та Бахмута Донецької області, а на півночі окупанти втрачають бойову потужність.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Зазначається, що армія РФ продовжували штурмувати населені пункти поблизу Куп’янська на північний захід від Сватового, проте українські бійці за інформацією Генштабу, відбили штурм Гряниківки (53 км на північний захід від Сватового) і Масютівки (51 км на північний захід від Сватового).

Окрім цього, продовжувалися наземні штурми поблизу Кремінної, однак українські сили відбили штурм поблизу Кремінної, Червонопопівки (6 км на північ від Кремінної) та Білогорівки (10 км на південь від Кремінної).

Згідно з інформацією на геолокаційних кадрах, опублікованих 19 лютого, російським військам вдалося просунулися поблизу Торського, за 15 км на захід від Кремінної. Також, вони намагалися просунутися в напрямку Білогорівки та Макіївки (22 км на північний захід від Кремінної), а також атакували поблизу Григорівки (10 км на південь від Кремінної, район Серебрянського лісництва) та Зарічного (17 км на захід від Кремінної).

Схід

За інформацією українського Генштабу, ЗСУ відбили російські атаки поблизу самого Бахмута; на північ від Бахмута біля Васюківки (10 км на північ), Дубово-Василівки (8 км на північ), Берхівки (6 км на північ); на північний схід від Бахмута поблизу Вимки (22 км на північний схід) і Федорівки (15 км на північний схід); і на захід від Бахмута біля Іванвіського (5 км на захід) та Часів Яр (10 км на захід).

Впродовж 19 і 20 лютого російські війська продовжували наступальні дії в районі міста Авдіївка-Донецьк. Втім, українським Генштабом факт наземних обстрілів у цьому районі підтверджено не було, проте уточнюється, що російські війська продовжували неуточнені наступальні дії на Авдіївському напрямку.

Читайте також: Мінус 10 танків і більше 700 окупантів: свіжі дані втрат Росії

Окрім цього, не підтверджено також Генштабом України і жодних наземних обстрілів на південний захід від Донецька в районі Вугледара 19 і 20 лютого. Проте зазначається, що російські війська продовжували невизначені наступальні дії в цьому місці.

Наступ підрозділів морської піхоти РФ на околиці Вугледара з боку Микільського на південний схід від Вугледара "застопорився", попри активні дії 155-ї окремої морської піхотної бригади та 338-ї гвардійської ракетно-артилерійської бригади.

Південь

За словами радника мера Маріуполя Петра Андрющенко 20 лютого, війська РФ зосередили свої сили поблизу Оріхова і ймовірно до 24 лютого розгорнуть туди близько 15 батальйонно-тактичних груп (БТГ). Він наголосив, що російські війська зосереджують ці сили для підготовки до наступу з напрямку Робатине (14 км на південь від Оріхова), П’ятихатки (25 км на південний захід від Оріхова) та Новопокрівка (15 км на південний схід від Оріхова).

Втім, ISW не спостерігала, щоб російські сили останнім часом зосереджували сили в районі Оріхова.

Водночас, українські чиновники стверджували, що росіяни продовжують мілітаризацію Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС). 20 лютого НАЕК "Енергоатом" повідомив, що російські війська направили на ЗАЕС понад 600 мобілізованих осіб і курсантів і продовжують будівництво фортифікаційних і військових об’єктів навколо сухого сховища відпрацьованого ядерного палива ЗАЕС. Окрім цього, "Енергоатом" повідомив, що російські війська розташували кулеметну позицію на даху п’ятого енергоблоку ЗАЕС.

Згідно з інформацією українських чиновників, російські розвідувальні групи знижують свою активність у дельті Дніпра поблизу Херсона. 20 лютого прес-секретар Південного оперативного командування України Наталія Гуменюк повідомила, що російські диверсійно-розвідувальні групи продовжують безуспішні спроби закріпитися на дельті, але загальний темп їхньої діяльності знижується.

20 лютого в Генштабі України повідомили, що підрозділи Збройних сил України активно використовують безпілотники для нанесення ударів по матеріально-технічному забезпеченню РФ на східному (лівому) березі Дніпра в районі міста Херсона, а також обстрілу Голої Пристані на східному (лівому) березі Дніпра.

Раніше ми писали, що у річницю початку повномасштабної війни в Україні 24 лютого 2023 року, російські окупанти можуть вдарити по території всієї країни або посилити атаки на фронті. У найближчі тиждень-два на територію нашої країни зайдуть близько 400 тисяч російських військ, а в березні ЗСУ підуть у контрнаступ.