RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

За добу ЗСУ відбили майже сотню атак ворога: зведення Генштабу

Триває 369-а доба повномасштабної війни з російськими окупантами, основні зусилля вони зосереджують на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. За добу 26 лютого наші захисники відбили 81 атаку окупантів на цих напрямках.

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Протягом минулої доби росіяни завдали 5 ракетних та 13 авіаційних ударів, 2 з яких - із застосуванням БпЛА типу "Шахед-136" по цивільній інфраструктурі, обидва дрони було збито. Також ворог здійснив понад 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільній інфраструктурі на Херсонщинні та Донеччині. Є загиблі та пораненні мирні жителі, знищені цивільні будинки та пошкоджені об’єкти цивільної інфраструктури.

  • На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Противник зберігає військову присутність поблизу кордону України, проте ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Росіяни з мінометів та артилерії обстрілювали населені пункти Чернігівської, Сумської та Харківської областей. Неподалік Попівки Сумської області та Червоної Зорі ворог застосував БпЛА з бойовим навантаженням.
  • На Куп’янському та Лиманському напрямках окупанти вели безуспішні наступальні дії в районах Новоселівського, Площанки, Білогорівки, Спірного та Берестового. Ворожі артилерійські обстріли зафіксовано у понад 25 населених пунктах Харківської та Луганської областей.
  • На Бахмутському напрямку противник продовжує атакувати позиції наших військ, здійснив без успіху наступальні дії поблизу населених пунктів Дубово-Василівка, Ягідне, Бахмут, Іванівське та Північне Донецької області. Обстрілів зазнали райони понад 25 населених пунктів області.
  • На Авдіївському та Шахтарському напрямках росіяни без успіху наступали в районах населених пунктів Кам’янка, Авдіївка, Водяне, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка та Вугледар. З артилерії били по районах населених пунктів Донецької області.
  • На Запорізькому напрямку під ворожий вогонь потрапили райони понад 30 населених пунктів.
  • На Херсонському напрямку від артилерійського вогню ворога постраждали райони понад 27 населених пунктів.

Читайте також: Росія атакувала Україну дронами: всі подробиці

Противник продовжує зазнавати значних втрат. В районі Бахмутівки Донецької області, в період з 22 по 24 лютого, до медичних закладів доставлено до 30 тіл мертвих та 65 поранених російських військовослужбовців.

Крім того, у лавах окупантів процвітає масове дезертирство. Заступники командирів з політичної роботи залякують військовослужбовців кримінальним покаранням. Вони розповідають мобілізованим, що дезертири з 2017 року отримали покарання від 4 до 12 років позбавлення волі.

У той же час, росіяни бояться деокупації - в Олешках та Скадовську Херсонської області окупаційна "влада" готується до втечі на територію тимчасово окупованого Криму. Зокрема, з 21 лютого відзначено виїзд місцевих колаборантів до Бахчисараю, Сімферополя та Керчі, а з 24 лютого окупанти оголосили про так звану "евакуацію" всім бажаючим. Колаборантів перевозять військовими вантажними автомобілями, з собою дозволено брати лише ручний багаж.

Українська авіація за минулу добу завдала 4 удари по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Наші захисники знищили російський штурмовик СУ-25.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили склад боєприпасів та ворожу станцію придушення супутникового зв’язку.

Як розповідав "Апостроф", Головне управління розвідки Міноборони опублікувало аудіоперехоплення, з якого випливає, що російські мобілізовані шукають будь-які приводи, щоб тільки не воювати.