RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Росіяни не мають успіхів у спробах наступу на Донбасі: свіжі карти боїв

На триста сімдесят першу добу повномасштабного російського вторгнення окупанти намагаються наступати у напрямку Сватове-Кремінна, де не мають успіху, а ситуація у Бахмуті залишається надскладною. Українські сили завдали вдалого удару по позиціях окупантів у Мар'їнці і можливо ворог незабаром залишить Кінбурську косу.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW).

Схід

Росіяни стверджували, що противник здійснив обмежені наземні атаки неподалік Сватового 28 лютого. Окрім цього, за їх словами запеклі бої продовжуються поблизу Новоселівського (14 км на північний захід від Сватового). Також повідомлялося про витіснення бійців ЗСУ з невизначених висотних позицій на лінії Сватове-Кремінна.

Згідно з даними Генштабу України, 28 лютого противник завдав обмеженим наземних ударів поблизу Кремінної. Російські війська вели безуспішні наступальні дії поблизу самого Кремінного, Макіївки (22 км на північний захід від Кремінної), Невського (18 км на північний захід від Кремінної), Площанки (17 км на північний захід від Кремінної). ), Діброва (6 км на південний захід від Кремінної) та Білогорівка (10 км на південь від Кремінної).

Читайте також: У Росії почали відселяти людей із "небезпечних" регіонів на кордоні з Україною

Геолокаційні кадри, опубліковані 27 лютого, показали, як два російські танки обстрілюють українські позиції на захід від Червонопопівки (5 км на північ від Кремінної), що вказує на обмежене просування росіян. Російські військові блогери стверджували, що під Кремінною воювали частини 254-го мотострілецького полку (144-а мотострілецька дивізія, 20-а загальновійськова армія, Західний військовий округ).

Українські війська продовжують обстрілювати райони російського зосередження в тилу Луганської області. Опубліковані 28 лютого геолокаційні кадри нібито показують наслідки удару українського HIMARS по російському складу боєприпасів у Кадіївці.

Ситуація у Бахмуті та навколо нього залишається надскладною. Зазначається, що 28 лютого російські війська продовжили наземні атаки поблизу Бахмута та досягли тактичних успіхів . Були опубліковані кадри, що свідчили про просування вагнерівців на північ міста.

Згідно з інформацією Генштабу російські атаки на саме місто відбили українські захисники. Також вони дали відсіч у напрямках: на північ від Бахмута поблизу Дубово-Василівки (6 км на північний захід), Оріхово-Василівки (10 км на північний захід), Берхківки (4 км на північ), Ягідного (1 км на північний захід), Васюківки (13 км на північний захід), Богданівки (8 км на північний захід); на захід від Бахмута поблизу Часів Яр (10 км на захід); і на південний захід від Бахмута поблизу Білої Гори (15 км на південний захід).

Володимир Зеленський а також командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський підтвердили, що ситуація у Бахмуті ускладнюється, а ворог все активніше залучає до наступу в цьому районі свої найбільш підготовлені штурмові підрозділи.

Російські військові блогери стверджували, що російські війська прорвали українську оборону в Побєді та закріпилися в Мар’їнці. У Генштабі України детально розповіли про успішний удар по російському угрупованню в Мар’їнці 27 лютого, під час якого було знищено 5 танків і 7 БМП.

Російські війська 28 лютого не проводили жодних підтверджених наземних ударів на заході Донецької області. У Генштабі України зазначили, що російські війська продовжували невизначені наступальні дії на західному напрямку Донецької області. Російський військовий блогер стверджував, що елементи російської морської піхоти ведуть бої в напрямку Вугледара з району Микліських дач і в межах самого Вугледара, хоча ISW не спостерігає візуального підтвердження російських військ у Вугледарі.

Південь

В Україні попереджають про ймовірний наступ російських військ у Запорізькій та Херсонській областях. Зазначається, що армія РФ тримають оборону в Запорізькій і Херсонській областях, але намагаються створити умови, які дозволять російським військам вести наступ на окремих невизначених ділянках цієї ділянки фронту.

За словами радника мера Маріуполя України Петра Андрющенко, російські війська перекинули від 20 000 до 25 000 військовослужбовців з Маріупольського району Донецької області на невизначені ділянки фронту, хоча російські війська, ймовірно, перекинули більшу частину цього особового складу в райони активних наступальних дій в інших місцях Донецької області.

Експерти ISW підкреслюють, що ознак підготовки російських сил до відновлення тривалої наступальної діяльності в Запорізькій області або до будь-якої наступальної діяльності в Херсонській області не спостерігається.

Український чиновник повідомив, що російські сили вразливі до українських ударів на Кінбурнській косі в Миколаївській області та, можливо, готуються до відходу з позицій ближче до річки Дніпро на східному (лівому) березі в Херсонській області. Речник українського Південного оперативного командування Наталія Гуменюк заявила, що російські обстріли Миколаївської області стали менш інтенсивними, оскільки російські війська не наважуються йти до кінця Кінбурнської коси, щоб обстрілювати Очаків, Миколаївську область та прилеглі райони. За її словами, українські сили зможуть негайно локалізувати російські артилерійські підрозділи на Кінбурнській косі після ворожого обстрілу, і що ці російські підрозділи не мають достатньо часу для евакуації району, перш ніж українські сили зроблять контрбатарейний вогонь. Гуменюк також стверджувала, що російські війська обстрілюють окуповані Росією населені пункти на східному (лівому) березі Херсонської області, щоб дати російським окупаційним чиновникам привід для проведення евакуації з Олешок, Скадовська та Нової Каховки та відходу ближче до Криму..

На геолокаційних кадрах, опублікованих 27 лютого, стверджується, що український спецназ проводить рейд проти російських військ на острові Круглик (4 км на південь від Херсона) і, ймовірно, вказує на те, що українські сили утримують позиції принаймні на північній частині сусіднього острова Великий Потьомкін.

Південне оперативне командування України повідомило, що російські диверсії та розвідники час від часу намагаються пересуватися між островами в річці Дніпро на переобладнаних цивільних суднах і що українські сили знищили два з цих плавзасобів 28 лютого.

Також ЗСУ продовжує завдавати ударів по зосередженню російських сил і матеріально-технічному забезпеченню на півдні України. Гуменюк повідомила, що українські сили не обстрілюють житлові райони чи об’єкти критичної інфраструктури на півдні України та завдають ударів по російських військах, гарантуючи, що місцеві жителі не постраждають.

Водночас російські війська продовжували регулярні обстріли на захід від Гуляйполя та в Дніпропетровській, Херсонській та Миколаївській областях. Українські джерела повідомляли, що російські війська завдали ударів по м. Херсон, Очаків Миколаївської області та Нікополь Дніпропетровської області.

Раніше ми писали про ажіотаж у Росії через "дронопад".