RU  UA

Дозволить заощадити час: експерт розповів, як західні льотчики допоможуть Україні у війні проти РФ

Після широкомасштабного вторгнення росіян в Україну повернулися не лише тисячі наших земляків з-за кордону для захисту держави, а й прибуло чимало іноземців-добровольців. Серед них – відомий американський військовий льотчик, пілот F-16, підполковник у відставці Ден Хемптон.

Чим західні льотчики можуть допомогти Україні у боротьбі з російськими окупантами в ефірі Апостроф TV розповів Роман Світан, військовий експерт, льотчик-інструктор, полковник запасу ЗСУ.

За його словами, залучення на приватній основі західних льотчиків-професіоналів є дуже добрим варіантом, який дозволить українцям заощадити час.

Читайте також: В Україні відзначають День добровольця: історія та головні факти

"Якщо ми говоримо про переучування наших пілотів на F-16, то це займає близько пів року. Ще потрібно близько 20 осіб інженерно-технічного персоналу для обслуговування кожної машини. Їхнє переучування триває довше", - підкреслив Світан.

Він також висловив думку, що необхідно створити міжурядову угоду між Україною та країнами, які постачають нам винищувачі, що машини можуть пілотувати не лише наші льотчики, а й іноземні професіонали.

Додатковим варіантом, який прискорив би підготовку українських пілотів, могло б бути запрошення в Україну американських інструкторів — вони на місці навчали б наших льотчиків. Для такого існують спеціальні машини, в яких передбачені спарені кабіни для інструктора та льотчика.

"Якщо зробити так, то отримаємо наступну ситуацію - поки американські льотчики (як приватні особи) ведуть бої на F-16, а західні інструктори паралельно готують наших пілотів, ставлять їх на крило. Залишається лише один крок - рішення щодо передачі нам F-16 "Системи ППО Patriot і сучасні модифікації F-16 - чудова зв'язка, яка прикриває один одного", - підсумував військовий експерт, додавши, що американські пілоти й взагалі військові у відстаці в США уважно стежать за війною РФ проти України. Чимало з них стали "молодими пенсіонерами", тому є сили та бажання виявити себе в бою.

Раніше ми писали, що Росія зіткнулася із двома величезними проблемами на війні в Україні.

Вас може зацікавити:

Ворог за добу завдав понад 70 обстрілів та провів десятки спроб наступу: зведення Генштабу

Скільки російських солдатів загинуло під Бахмутом: названо вражаючу цифру

Рамштайн-10: головні підсумки зустрічі