RU  UA

Нічні удари "шахедами": у ЗСУ оцінили загрозу нових ракетних атак росіян з моря

Станом на вівторок, 4 квітня, ситуація в Чорному морі залишається стабільною, і динаміка в ній спостерігається однакова – наразі ворог розмістив там один надводний та один підводний ракетоносії.

Про це в ефірі Апостроф TV розповіла керівниця об’єднаного пресцентру оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк.

За її словами ще вчора противник під час повітряної тривоги вдень додав один надводний ракетоносій, через що їх стало три. Вони чергували протягом певного часу, після чого один з ракетоносіїв було заведено на базу. Наразі їх у Чорному морі два, а сумарний залп ракет може сягати 12 штук.

Читайте також: Вночі Росія атакувала Україну "шахедами": скільки дронів збила ППО і де був "приліт"

Гуменюк наголосила, що попри те, що активності їх бойової підтримки не спостерігається, загроза оцінюється як досить висока.

"Загальна кількість кораблів в Чорному морі сягає 9, і це, в принципі, типова ситуація для тої погоди, яку ми зараз можемо спостерігати. Сьогодні прогнозоване штормове попередження, і, скоріше за все, через погіршення погоди може відбуватися і певна ротація в корабельному угрупованні", - пояснила речниця ОК "Південь".

Вона також розповіла, що вночі окупанти атакували південь "шахедами" – вони використали, скоріше за все, свою базу на східному узбережжі Азовського моря і спрямували дрони з використанням особливостей південного регіону – тобто на досить низькій висоті і вздовж рельєфу узбережжя з прикриттям на морському напрямку.

"В таких умовах виявлення "Шахедів" дещо ускладнено. Крім того, нам потрібна система раннього виявлення, про яку йдеться у перемовах з ізраїльською стороною, до прикладу, яка можливо в скорому часі до нас доїде. І це полегшить виявлення таких пусків і підготовку до таких атак. Тим не менш, результативність досить висока – з 17-ти 14 "Шахедів" було збито. Якщо відстежити динаміку використання дронів навіть за попередні атаки, такої кількості не було досить давно", - резюмувала Наталія Гуменюк.

Раніше "Апостроф" розповідав, що Росія постачає Ірану в обмін на "шахеди".

  • Вас також може зацікавити:

Вже використали 800 штук: скільки ще "шахідів" залишилося у Росії

Смертельна дешевка: розвідка показала, з чого складаються БПЛА "Шахед" - відео

Навіщо Росія б'є по Україні дронами: британська розвідка відповіла