RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Херсонщина йде під воду: що відбувається в місцях затоплення після теракту на ГЕС

У ніч проти 6 червня російські окупанти підірвали Каховську ГЕС Херсонської області, внаслідок чого багатьом населеним пунктам загрожує затоплення, є небезпека для Запорізької АЕС і уже відомо про загибель тварин у місцевому зоопарку.

Усе, що відомо про теракт ворога публікує "Апостроф".

Так, у жовтні минулого року президент України Володимир Зеленський повідомляв про замінування Каховської ГЕС російськими окупантами та можливий теракт. Він тоді наголосив, що у разі підриву дамби, в зоні швидкого затоплення опиняться понад 80 населених пунктів, включно з Херсоном, через що можуть постраждати сотні тисяч людей. Окрім цього, через підрив, без води для охолодження може залишитися ЗАЕС, адже вода для атомної електростанції береться саме з Каховського водосховища.

Що відомо про теракт окупантів

За словами голови Херсонської ОВА Олександра Прокудіна, близько 5 години ранку по тривозі в області були підняти Військова адміністрація та всі служби в тому числі ДСНС та поліція, зібралася комісія ТЕП та НС, де поставили чіткі завдання. Було прийнято рішення про евакуацію населення, у чому допомагає Укрзалізниця.

Голова Нікопольської РВА Євген Євтушенко закликав місцевих жителів зробити запаси питної і технічної води.

Читайте також: Підрив Каховської ГЕС: експерт детально розписав всі можливі наслідки

Які населені пункти затоплено

Станом на 07:30 повністю або частково затоплені такі населені пункти:

  • Тягинка,
  • Львове,
  • Одрадокам’янка Бериславського району,
  • Іванівка,
  • Микільське,
  • Токарівка,
  • Понятівка,
  • Білозерка, мікрорайон
  • Острів міста Херсон Херсонського району

При цьому, у потенційній зоні затоплення на правобережжі Херсонщини, внаслідок чого можуть постраждати близько 16 тисяч людей, залишаються села Миколаївка, Ольгівка, Придніпровське, Садове, та частково місто Херсон - острів Корабел.

Місцеві блогери наголошують на тому, щоб люди рятувалися також і з лівобережжя Херсонської області. Зокрема, небезпека загрожує таким населеним пунктам: Нова Каховка, Дніпряни, Олешки та населені пункти в районі Олешок, Кардашинка, Кохани, Гола Пристань, Рибальче.

Евакуація населення

Голова Херсонської ОВА закликав жителів терміново евакуюватися, адже рівень води стрімко підвищується, навколишні населені пункти швидко затоплює, а критичного рівня для жителів вода досягне впродовж 5 годин.

Місцевих мешканців евакуюють автобусами до Херсона, а далі вони вирушатимуть безкоштовними потягами "Укрзалізниці" до Миколаєва, Хмельницького, Одеси, Кропивницького, Києва та інших міст України.

"Укрзалізниця допомагає місцевій владі з евакуацією мешканців Херсону та прилеглих сіл через підрив ворогом Каховської ГЕС. Перший безкоштовний евакуаційний поїзд відправиться з Херсона о 12:00. За потреби будуть призначені додаткові евакуаційні поїзди.", - йдеться у Telegram-каналі перевізника.

У МВС України наполегливо рекомендують усім, хто знаходиться у зоні небезпеки:

  • вимкнути вдома всі електроприлади;
  • взяти документи й речі першої потреби;
  • подбати про близьких і домашніх улюбленців;
  • виконувати інструкції рятувальників та поліціянтів.

Прогнози для ЗАЕС

Підрив рашистами Каховської ГЕС посилює загрозу ядерної катастрофи, оскільки наповнюваність прудів-охолоджувачів Запорізької атомної електростанції залежить від рівня води в Дніпрі, яка стрімко знижується. Наразі ситуація контрольована, інформує "Енергоатом".

"Вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений: станом на 8:00 ранку рівень води становить 16,6 метра, і цього достатньо для потреб станції. На даний час ситуація на ЗАЕС під контролем, український персонал моніторить усі показники", - йдеться у повідомленні.

Тим часом в Укргідроенерго повідомили, що внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано і станція відновленню не підлягає. За попереднім прогнозом очікується спрацювання водосховища впродовж наступних 4 днів. Станом на 9:00 6 червня рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується.

Як наслідки теракту можуть бути

За словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, внаслідок підриву дамби Каховської ГЕС російськими окупантами 80 населених пунктів Херсонщини можуть опинитися під водою. Окрім цього, руйнування ГЕС загрожує екологічною катастрофою для Півдня нашої держави.

"Світ має відреагувати. Негайно. Але не просто словами, а діями. росія має негайно забратися із ЗАЕС, аби уникнути подальшої катастрофи. Зараз наше першочергове завдання — допомогти людям у районах затоплення. Тримаємо стрій. Вистоїмо. Переможемо", - наголосив він.

Окрім цього, уже зараз повідомляється про затоплення парку розваг "Казкова діброва", де розміщується зоопарк. У місцевих пабліках повідомляють, що деякі тварини загинули, доля інших тварин та птахів невідома.

Нагадаємо, Каховська ГЕС є останньою (нижньою) сходинкою Дніпровського каскаду гідроелектростанцій. Розташована на півдні України в 5 км від м. Нова Каховка Херсонської області.

У своїй роботі Каховська ГЕС забезпечує річне регулювання стоку Дніпра для живлення електроенергією, зрошення та водозабезпечення засушливих районів півдня України та навігацію від Херсона до Запоріжжя.

У перші дні повномасштабної російської збройної агресії в лютому 2022 року російські окупанти захопили Північно-Кримський канал та Каховську ГЕС.

Раніше ми писали, що в ОК "Південь" пояснили, навіщо росіяни підірвали Каховську ГЕС.

Вас також може зацікавити:

Через 5 годин рівень води буде критичний: голова Херсонської ОВА закликав жителів терміново евакуюватися

Підрив Каховської ГЕС: що робити місцевим жителям, де є небезпека затоплення

ООН у день теракту РФ на Каховській ГЕС відзначає день російської мови: фото