RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Зараження води та зникнення всього живого: підрив Каховської ГЕС завдасть шкоди екології на десятки років

Під час російського теракту на Каховській ГЕС у воду потрапило 150 тонн машинного мастила, що несе велику загрозу екології Херсонської області. Осушення Каховського водосховища призведе до зараження води та впливатиме на роботу ЗАЕС.

Про це повідомляє "Суспільне".

За інформацією видання, вчені кафедри водних біоресурсів та аквакультури Херсонського державного аграрно-економічного університету провели попередні розрахунки наслідків руйнування греблі Каховської ГЕС.

"Площа затоплення внаслідок підриву російськими військами дамби Каховської ГЕС становитиме близько 100 квадратних кілометрів: від Нової Каховки до Кізомису. Однак за попередніми розрахунками максимальний рівень води підніметься на 1,6 метра у верхніх частинах пониззя Дніпра (Нова Каховка, Дніпряни, до селища Львового). Нижче рівень буде підійматися до метра висоти від теперішнього нині і далі буде пів метра до 0,3 в районі Кізомиса. Для пониззя Дніпра така ситуація не є небезпечною, оскільки підняття рівня буде короткочасним, не більше як тиждень. І які наслідки: вода з Каховського водосховища промиє усі низинні ділянки прибережних смуг пониззя Дніпра і потече собі далі”, - розповів старший науковий співробітник вишу Євген Коржов.

Він зазначив, щоб визначити всі загрози, потрібна більша оперативна інформація. За словами вченого, більше наслідків для екології регіону принесе осушення водосховища.

"Осушення саме Каховського водосховища, оголення багаторічних мулових накопичень та всієї флори, що міститься там фауни призведе до зараження води, падіння рівня Каховського водосховища нижче за відмітку 12,7 метра Балтійської системи. Буде впливати на роботу атомної електростанції", - наголосив Коржов.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що через підрив окупантами ГЕС у Новій Каховці затопило зоопарк, загинули тварини.

Вас також може зацікавити:

У мережі назвали імена окупантів, які влаштували теракт на Каховській ГЕС

Чи вплине підрив Каховської ГЕС на плани ЗСУ: експерт пояснив військове значення теракту

Херсонщина йде під воду: що відбувається в місцях затоплення після теракту на ГЕС