RU  UA

Десятки загиблих і нові грабування: яка зараз ситуація в Олешках і інших окупованих селах

У затоплених внаслідок російського теракту на Каховській ГЕС, окупованих Олешках поступово починає відходити вода, демонструючи реальність катастрофи – житло завалюється, у місті проблеми з питною водою та електроенергією, знаходяться загиблі.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів мер міста Олешки, Херсонської області Євген Рищук.

За його словами, попри те, що вода досить швидко відходить, її ще дуже багато, особливо в тій частині міста, яка ближче до річки – там лише стало видно дахи будинків.

"Але з водою також відходять мрії людей, що їхнє житло залишиться цілим. Дуже багато є зваленого житла, адже у нас історично будувалися домівки з буту та глини. Глина розмокла, будинки падають, у людей шок, тому що не знають, що робити", - наголосив Рищук.

Окупаційна влада врешті почала евакуювати людей автобусами у різні населені пункти. Є чутки, що декого вивозять в Крим. Проблеми з електроенергією та питною водою в Олешках залишаються. За словами мера міста, воду зі свердловини вживати не можна, оскільки вона забруднена. Гуманітарну допомогу надає окупаційна влада.

Читайте також: Виліз із бункера: як Путін "спалився" з підривом Каховської ГЕС

Євген Рищук також розповів про загиблих.

"Тут є хаос. Оскільки з перших днів ніхто там не створював оперативний штаб, ніхто не вів контроль, велике "дякую" нашим місцевим жителям. Вони вели якісь списки, як могли. Але є багато запитань. За тими даними, які ми маємо, десь до 20 (загиблих), і то не всі вони підтверджені. Є в нас факти, що в домівках люди ще є. Але вода з цих домівок ще не пішла, ніхто туди не заходить", - прокоментував він.

За словами мера Олешок, частина російських військ відійшли на позиції, де було сухо, а в самому місті заселялися в багатоповерхівки, вибиваючи двері в квартирах або в приватних будинках. Там вони робили вогневі позиції, побоюючись наступу українських військ.

"На сьогодні села Підстепне, Піщанівка – є факти заходу великої кількості як особового складу, так і техніки. Також пройшла ротація в Олешках. Заїхали нові. Значить будуть по новому грабувати. Вже з’явилися сигнали, що знову почали забирати автомобілі", - резюмував Євген Рищук.

Раніше ми писали, як виглядає Каховське водосховище після теракту росіян.

  • Вас може зацікавити:

Десятки зниклих безвісти: в МВС розповіли про наслідки підриву Каховської ГЕС

На Херсонщині триває рятувальна місія: ексклюзивні фото та відео

"Вигрібаю й вигрібаю": як живуть люди на Херсонщині після підриву ГЕС