RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Українська армія має успіхи на кількох напрямках: оновлені карти боїв

На чотириста сімдесят сьому добу широкомасштабного російського вторгнення українські бійці йдуть у контрнаступ та просуваються на кількох ділянках фронту – російські окупаційні війська змушені залучати резерви.

Про це йдеться в матеріалі Інституту вивчення війни (ISW).

Харківщина та Луганщина

У середу, 14 червня російські війська провели обмежені наземні наступи на Куп'янському напрямку та південніше Кремінної. За словами представника Східного оперативного командування Збройних сил України, полковника Сергія Череватого, армія РФ здійснила сім атак на українські позиції на Куп'янському та Лиманському напрямках.

Згідно з інформацією Генштабу ЗСУ, російські війська намагалися безуспішно наступати поблизу Веселого та Роздолівки. При цьому російський блогер стверджував, що вони безуспішно намагалися продовжити свій наступ біля Білогорівки. Геолокаційні дані, опубліковані 14 червня, показують, що військові підрозділи 98-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії продовжують активні дії неподалік Кремінної.

Читайте також: Кількість знищених танків РФ наближається до круглої цифри: свіжі дані про втрати окупантів

Донеччина

Заступниця міністра оборони України, Ганна Маляр, розповіла, що протягом останньої доби українські війська зробили просування на невизначених ділянках флангів Бахмута на відстань від 200 до 500 метрів. За словами речника Східного оперативного командування ЗСУ, полковника Сергія Череватого, 13 червня інтенсивність бойових дій у районі Бахмута трохи зменшилася. Він також повідомив, що регулярні російські підрозділи, зокрема, повітрянодесантні війська, продовжують розгортатися в районі Бахмута з метою захоплення колишніх позицій "вагнерівців".

У російських джерелах стверджують, що українські війська продовжують контратаки на південний захід від Бахмута в районах Андріївки і Кліщіївки, на північний захід від Бахмута в районах Ягідного і Берхівки, а також на північний схід в районі Роздолівки. Російський блогер опублікував відеозаписи, на яких, як він стверджує, підрозділи 200-ї мотострілецької бригади обстрілюють українські безпілотники на флангах Бахмута.

Український Генштаб повідомив, що російські війська намагалися провести наступальні операції, але зазнали невдалих результатів, в районах Ягідного, Берхівки та Оріхово-Василівки на північному заході від Бахмута, а також в районі Іванівського і Білої Гор на південному заході. Крім того, окупанти не змогли досягти успіху у своїх наступальних діях в напрямку Авдіївки та Мар'їнки.

Південь України

Заступниця міністра оборони України, Ганна Маляр, повідомила, що за останню добу українські війська здійснили просування на запорізькому напрямку на відстань 300-350 метрів. Представники українських органів влади також повідомили про продовження бойових дій поблизу Макарівки. Водночас російські блогери повідомили, що українські сили відновили контроль над Макарівкою.

Згідно з російськими джерелами армія РФ ввела резерви на південь від Великої Новосілки, щоб зупинити просування українських сил у цьому районі, й наразі російські війська контратакують на південь і південний захід від Макарівки.

Геолокаційні знімки, опубліковані 14 червня, свідчать про те, що українські сили все ще контролюють Макарівку. Російське Міністерство оборони заявляло, що вони відбили українські атаки на південний захід і південний схід від Великої Новосілки.

Інститут стратегічних досліджень (ISW) вказує на те, що російські сили активно застосовують тактику оборони на заході Донецької області відповідно до своєї власної тактичної оборонної доктрини. Згідно з цією доктриною, перший ешелон оборони спрямовується на відбиття або сповільнення наступальних сил противника, тоді як другий ешелон переходить до контратак для паралізування будь-яких проривів.

14 червня українські сили продовжували проводити обмежені наземні атаки на заході Запорізької області. Українські офіційні особи повідомили, що ЗСУ продовжують активні бойові дії з російськими військами поблизу населених пунктів Новоданилівка та Новопокровка.

Знімки, отримані від супутників, свідчать про те, що близько 20 нових вертольотів, що належать Російській Федерації та застосовуються для оборони від українських контрнаступальних операцій на півдні України, ймовірно, були розміщені на аеродромі у Бердянську, що знаходиться в Запорізькій області.

Знімки показують, що загалом на аеродромі зосереджено 27 вертольотів російських військ, серед яких п'ять вертольотів Ка-52, дев'ять вертольотів Мі-8 або Мі-24 та 13 вертольотів Ка-29.

Раніше ми писали про те, що Росія ударила по Україні крилатими ракетами з "шахедами"та продовжує атаки на 4 напрямках.

  • Вас також може зацікавити:

Окупанти злякані й розгублені: доброволець розповів про хід контрнаступу ЗСУ

Скільки населених пунктів звільнили ЗСУ за тиждень: у Міноборони озвучили цифру

Окупанти перейшли до активної оборони на Запоріжжі