RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

ЗСУ наступають на адмінкордоні між Донеччиною та Запоріжжям: свіжі карти бойових дій

На п’ятсот п’яту добу російсько-української війни ЗСУ продовжують наступати уздовж адміністративного кордону між Запорізькою та Донецькою областями, а також утримувати позиції на східному березі Херсонщини поблизу Антонівського мосту.

Про це повідомляє "Апостроф" із посиланням на Інститут вивчення війни (ISW).

Харківщина та Луганщина

Геолокаційні кадри, опубліковані 12 липня демонструють, що російські війська не займають позиції у Торському. Водночас згідно з повідомленнями Генштабу, армія РФ намагалася безуспішно наступати поблизу Веселого (31 км на південь від Кремінної). При цьому, геолокаційні кадри, що датуються 11 липня, свідчать про те, що російські сили продовжують просуватися на схід від Котлярівки.

Донеччина

За інформацією, що надійшла з Генштабу України, українські війська продовжують проводити наступальні операції на північ і південь від Бахмута. Андрій Ковальов, речник Генштабу України, повідомив, що українські сили досягли часткових успіхів на напрямках Біла Гора-Андріївка (10-12 км на південний захід від Бахмута) і Біла Гора-Курдюмівка (12-13 км на південний захід від Бахмута).

За словами російського військового блогера, українські сили зміцнили свої позиції на схід від Оріхово-Василівки і майже досягли траси Е40 Бахмут-Слов'янськ. Інший блогер повідомив, що українські війська здійснили атаку на південно-західну околицю Берхівки.

12 липня рашисти атакували ЗСУ в районі Бахмута. Згідно з інформацією Генштабу України, зазначено, українські сили успішно відбили напади російських військ неподалік Григорівки (розташованої за 8 кілометрів на північний захід від Бахмута) та на схід від Оріхово-Василівки.

Українські військові продовжують активно відбивати атаки російських сил, зокрема в районі Авдіївки, Первомайського (11 кілометрів на південний захід від Авдіївки), Невельського (14 кілометрів на південний захід від Авдіївки), Мар’їнки (27 кілометрів на південний захід від Авдіївки), Побєди (що знаходиться за 32 кілометри на південний захід від Авдіївки), а також Новомихайлівки (36 кілометрів на південний захід від Авдіївки).

За даними російського військового блогера, війська Російської Федерації здійснювали наступ у напрямку Ласточкиного (4 кілометри на північний захід від Авдіївки), проте не змогли проникнути в сам населений пункт. Інші джерела повідомляли, що російські війська розпочали неуспішні наступальні операції поблизу Сіверного (6 кілометрів на захід від Авдіївки) та на околицях Красногорівки.

Читайте також: Росія вчергове атакувала Київ "шахедами": подробиці та фото

Південь

За інформацією, яку надали російські джерела, українські війська виконали обмежені наземні атаки на заході Донецької області 12 липня. Протягом цього дня українські війська продовжили контрнаступальні дії вздовж адміністративного кордону між Запорізькою та Донецькою областями та, як повідомляється, досягли успіху в цьому районі.

Згідно з повідомленням Генштабу України, наступальні дії українських військ тривали на Бердянському напрямку, а майор Валерій Шершень, речник Таврійського угруповання Збройних Сил України, заявив, що на цьому напрямку українські війська досягли часткового успіху та просунулися вперед по лінії фронту.

У заяві російського блогера стверджується, що війська України проводять наступальні операції на північ і південь від Приютного. Генеральний штаб України повідомив, що російські сили невдало контратакували в напрямку Благодатного (що розташоване на південь від Великої Новосілки).

Українська сторона також заявляла, що ЗСУ продовжують наступальні дії на Мелітопольському напрямку. Генштаб підтвердив, що українські війська здійснили прямий удар по готелю, що знаходиться в окупованій Запорізькій області, де, за російськими джерелами, розташований штаб 58-ї загальновійськової армії.

За даними російських джерел, 11 липня заступник командувача Південним військовим округом РФ, генерал-лейтенант Олег Цоков, загинув внаслідок удару крилатою ракетою Storm Shadow по штабу 58-ї загальновійськової армії. Аналітики ISW вважають, що присутність Цокова на командному пункті свідчить про його особисте керівництво військами, відповідальними за відбиття українських контрнаступів на важливих ділянках західної Запорізької області.

Українські сили, за російськими джерелами, як стверджувалось, завдали удару касетними боєприпасами, наданими Заходом, однак ISW не змогла знайти візуальне підтвердження цим твердженням.

На основі тверджень російських блогерів, 12 липня повідомлялося, що українські війська продовжують утримувати свої позиції на східному (лівому) березі Херсонської області в районі Антонівського мосту.

Російські війська здійснюють заходи щодо розвантаження трафіку на Керченському мосту за допомогою військово-морських засобів. 11 липня командувач Військово-морських сил Росії, Максим Рихлов, заявив про залучення двох великих десантних кораблів для функціонування як транспортних поромів у Керченській протоці. Це стало відповіддю на прохання Міністерства транспорту Росії про допомогу в усуненні транспортних заторів в напрямку Криму. Раніше аналітики ISW наголошували на тому, що значний приплив російських туристів до Криму призводить до серйозних заторів на одному з найважливіших транспортних магістралей Росії.

Раніше ми писали, що в Маріуполі серйозна "бавовна", прилетіло в казарму кадирівців.

  • Вас може зацікавити:

Знищено "Калібри" та десятки дронів: нові фото, відео і деталі удару по Києву

У Росії назріває новий бунт? Генерал Герасимов звільнив і намагався ліквідувати командувача армії

Ще півтисячі окупантів відправили на той світ: свіжа статистика втрат армії РФ