RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Сили оборони просунулися на лівому березі Дніпра і мали успіх на Запоріжжі: звіт ISW

На шістсот дванадцяту добу повномасштабного російського вторгнення українські війська продовжують просуватися на лівому березі Дніпра в Херсонській області, продовжують наступальні операції під Бахмутом та мають обмежений успіх у Запорізькій області.

Про це повідомляє "Апостроф" із посиланням на Інститут вивчення війни (ISW).

Луганщина

Згідно з повідомленнями ISW, 27 жовтня російські війська здійснили наступальні дії вздовж лінії Куп'янськ-Сватово-Кремінна, проте не досягли підтверджених успіхів.

Міністерство оборони Росії (МО) заявило, що за останній тиждень російські війська захопили позиції на Куп'янському напрямку, але конкретні деталі про ці позиції не надано. Російські блогери повідомляли, що російські війська атакували поблизу Сіньківки, Петропавлівки, Іванівки, Надії, Макіївки та Кремінної.

Представник командування сухопутних військ України, підполковник Володимир Фітьо, заявив 27 жовтня, що російські війська на Куп'янському напрямку зменшили використання боєприпасів, які були на прицілі, і вдвічі знизили інтенсивність обстрілів через дощ.

За російськими джерелами, 27 жовтня українські війська провели безуспішні атаки вздовж лінії Куп'янськ-Сватово-Кременна. Міністерство оборони Росії повідомило, що російські війська відбили атаки українських сил поблизу Сіньківки, Тимківки та Сергіївки. Російський військовий блогер повідомив, що російські війська відбили атаки українських військ під Петропавлівкою.

Донеччина

Згідно з повідомленнями ISW українські війська ведуть "активну оборону" на Бахмутському напрямку та ведуть наступальні дії для покращення своїх тактичних позицій, коли вони мають таку можливість.

Український Генеральний штаб повідомив, що українські війська продовжують проводити наступальні операції на напрямку Бахмута. Міністерство оборони Росії (МО) заявило, що підрозділи Російської Південної об'єднаної групи військ відбили атаки українських військ в районах Богданівки, Кліщіївки та Курдюмівки.

27 жовтня російські війська продовжили обмежені наступальні дії під Бахмутом і підтвердили свої успіхи. 26 жовтня російські війська просунулися на південь від Берехівського водосховища і досягли невеликих успіхів на заході від Курдюмівки.

Український Генеральний штаб повідомив, що українські війська відбили п'ять російських атак у районі Богданівки та Хромового, а також понад 10 російських атак у районах Кліщіївки та Андріївки. Підполковник Фітьо заявив, що протягом останньої доби відбулося 20 бойових зіткнень.

За даними російських блогерів, 26 та 27 жовтня, російські війська оминали українські укріплені позиції біля ресторану "Царське полювання" на південних околицях Авдіївки. Також, за їхніми повідомленнями, російські війська продовжили наближатися до Авдіївського коксохімічного заводу та підсилили контроль над позиціями на Авдіївському сміттєзвалищі на північ від Авдіївки.

27 жовтня український військовий спостерігач повідомив, що російські війська захопили сміттєвий полігон у Авдіївці і досягли певних успіхів біля залізничної лінії на північ від Авдіївки. Також український військовий спостерігач заявив, що російські війська досягли певних успіхів у напрямку Водяного-Тоненького, тоді як російський блогер 26 жовтня повідомив, що російські війська продовжують просуватися від Водяного до околиць Первомайського.

За даними інституту, 27 жовтня, російські війська продовжували здійснювати наступальні операції на південний захід від Донецька, проте не досягли жодних підтверджених успіхів. Генштаб повідомив, що українські сили відбили більше 19 російських атак поблизу Мар'їнки та Новомихайлівки.

Російські війська здійснили обмежені наземні атаки в західній частині Донецької області, проте не змогли досягти будь-яких підтверджених успіхів. Генштаб повідомив, що українські війська відбили російські атаки в районі Водяного.

Читайте також: У Кобзона свіже поповнення: нові дані Генштабу про втрати РФ

Південь

Зазначається, що українські військові дещо просунулися на східному лівому берегу Херсонщини та на заході Запорізької області. Згідно з опублікованими 27 жовтня геолокаційними даними, українські бійці просунулися далі на південь під Антонівським мостом на північ від Олешок (7 км на південь від Херсона і 4 км від річки Дніпро).

Раніше аналітики повідомляли, що спеціальна українська група для диверсій та розвідки приземлилася в районі Підстепного (знаходиться приблизно за 20 кілометрів на схід від Херсона та за 3 кілометри від Дніпра) і захопила частину дороги, яка з'єднує села Пойма, Козачі Лагері та Кринки.

Батальйон "Восток" з Росії, який знаходиться на південному сході від Великої Новосілки, заявив, що українські сили провели напад біля позицій батальйону, можливо, вздовж лінії Новодонецьке - Новомайорське.

Російські війська продовжували наступальні дії в районі кордону між заходом Донецької та сходом Запорізької областей, проте на 27 жовтня не було зафіксовано жодних заявлених або підтверджених успіхів.

За повідомленням українського Генштабу, російські війська безуспішно атакували поблизу Старомайорська та Золотої Ниви.

Міністерство оборони Росії (МО) оголосило, що російські війська покращили свої позиції на південно-донецькому напрямку (у західній частині Донецької області та прикордонному районі Донецько-Запорізької області) протягом останнього тижня.

Згідно з даними інституту, Збройні Сили України продовжували наступальні дії у західній частині Запорізької області, але на 27 жовтня не було зафіксовано жодних підтверджених успіхів.

Російський військовий блогер повідомив, що українські сили здійснили невелике просування у напрямку Роботиного. Інший військовий блогер стверджував, що російські війська відступили з позицій неподалік Нестерянки після контратаки Збройних Сил України в цьому районі.

Протягом 26 та 27 жовтня російські джерела повідомляли про атаки українських військ на північний захід від Вербового та поблизу Нестерянки, Копані, Рівного, Роботиного та Новопрокопівки.

Міністерство оборони Росії заявило, що українські сили під час минулого тижня здійснили 19 безуспішних атак поблизу Роботиного та Вербового.

Російські війська продовжували проводити наступальні операції у західній частині Запорізької області, але на 27 жовтня не було зафіксовано жодних оголошених або підтверджених успіхів. Генеральний штаб України повідомив, що російські війська безуспішно атакували на північний захід від Вербового.

Військовий блогер з Росії повідомив, що російські війська вивели українські сили з позицій біля Вербового і здійснили серію контратак вздовж лінії Копані-Роботиного-Новопрокопівка-Вербове.

Згідно з інформацією ISW, 27 жовтня українські війська здійснили невелике просування на східному (лівому) березі Херсонської області. Вони також продовжили просуватисяя на південь під Антонівським автомобільним мостом на північ від Олешок.

Відомий російський військовий блогер, який раніше, 25 жовтня, стверджував, що російські війська вивели українські сили з Кринок, зараз повідомив, що українські війська все ще утримують свої позиції у Кринках станом на 26 жовтня, попри зусилля Росії вивести їх з цього населеного пункту.

Військовий блогер також повідомив, що українські війська невдало атакували поблизу Піщанівки і продовжують свою діяльність вздовж дороги біля Підступного та Козачих Таборів. Російський військовий блогер заявив, що на східному березі Херсонської області діє сім українських "штурмових груп", проте поки що не надав інформації про чисельність цих груп.

Ймовірно, російські війська стурбовані можливими майбутніми ударами з боку України по російських аеродромах у тилових районах Росії. Звіти з супутникових знімків, зроблених 26 жовтня, свідчать про те, що російські війська, ймовірно, створили чотири контури літаків МіГ-31 на злітній смузі аеродрому Бельбек поблизу окупованого Севастополя в Криму. Це може бути спрямовано на те, щоб привернути увагу України до наявності чотирьох реальних МіГ-31, які залишилися на цьому аеродромі.

Раніше ми писали, що експерт про невдалий наступ росіян на Авдіївку.

  • Вас може зацікавити:

Росіяни вдарили по Херсону, є постраждалі: з’явились фото наслідків

В Криму підірвався російський протимінний корабель: всі подробиці

В Україну повернули тіла 50 загиблих героїв: що відомо