RU  UA

Погода не на боці росіян: чому окупантам не вдасться захопити Авдіївку і яке майбутнє її чекає

Найближчим часом росіянам не вдасться масовано вдарити, не лише по Авдіївці, а й на донецькому напрямку загалом – погода на боці України та завадить просуванню ворожої техніки.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів Роман Світан, військовий експерт, полковник запасу ЗСУ.

"Зараз у сезон дощів там чорнозем перетворюється на такий "рідкий бетон", який до хороших морозів заважатиме просуванню техніки. Вони атакуватимуть артою та авіацією, а також піхотними штурмами, але через погоду масових атак піхотою не буде.", - пояснив експерт.

За його словами, зараз в Україні достатньо навіть просто мінометів, щоб відбивати наступи окремих груп. Крім того, у розпорядженні є далекобійна артилерія, ракети та високоточна зброя загалом.

Світан розповів, що українські війська тримають під контролем Донецьк, Макіївку та Ясинувату, де зосереджено війська окупантів, які готувалися до 3-ї хвилі штурму Авдіївки.

Читайте також: Пекло в Авдіївці: боєць зняв відео на "нулі"

Військовий поділився думками про майбутнє Авдіївки. За його словами, такого міста, як було раніше, вже не буде і ймовірно, що на нього чекає доля Мар'їнки, від якої росіяни нічого не залишили. Шляхом прямого доставлення снарядів, росіяни постійно битимуть по Авдіївці артилерією, здатною знищувати близько 4 будинків щодня.

"Поки нам не дадуть F-16, росіяни продовжать утримувати перевагу в повітрі, застосовуючи авіаційні бомби. Населення, яке ще залишилося в місті - близько 1700 осіб - вони ховаються в бомбосховищах коксохіму. Це якраз той відсоток населення, який за жодних обставин" не збирається виїжджати", - зазначив Світан.

Україна має всі шанси в осінньо-зимовий період обрізати російські кліщі з півночі та півдня. Особливо це стосується напряму дорогою, що йде з Красногорівки на Адіївку, а з неї на Піски.

"Можна рухатися вздовж цієї дороги, яка з твердим покриттям, і спробувати відрізати північну "кліщню" біля Красногорівки. Якщо рухатися від Костянтинівки на південь, а з півдня авдіївський гарнізон цією дорогою може відітнути російські частини, які там намагаються просуватися. Тому в найближчі півтора місяця до нового року так динаміка може бути позитивною для нас", - резюмував експерт.

Раніше ми писали, чи є у ворога сили, щоб взяти Авдіївку.

  • Вас також може зацікавити:

Намагалися прорватися, але невдало: ЗСУ показали кадри знищення колони під Авдіївкою

Ворог знову штурмував Мар'їнку, Кліщіївку та Андріївку: яка зараз ситуація на фронтах

Сили оборони просунулися біля Бахмута, Росія зібрала 40-тисячне військо у Авдіївки: звіт ISW і карти боїв