RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

"Виходили на той берег, робили роботу і поверталися": військовий розповів про висадку в Енергодарі

У спробах звільнити окуповану частину Запорізької області українські бійці висаджувалися зокрема й в Енергодарі, намагаючись вигнати окупантів із Запорізької АЕС. Іноді їм це вдавалося – відчайдушні хлопці робили свою роботу на іншому березі та поверталися.

Про це "Апострофу" розповів командир штурмового батальйону полку "Герць" Іван Матейко ("Штиль").

Однак, за його словами, більшість цих спроб були невдалими через грамотно підготовлену оборону рашистів. Такі висадки практикувалися понад рік тому у складі зведених груп під керівництвом ГУР.

"Я був учасником однієї з таких груп. До речі, формування нашого підрозділу розпочалося саме з такого зведеного загону. Я попереджав усіх, якщо ви йдете до нас, то потрапите на операції, з яких висока ймовірність взагалі не повернутися. Але при цьому ви впишете своє ім'я в історію. Це були відчайдухи, які готові підписатися на будь-які завдання, щоб прискорити перемогу. Я теж вирішив підписатися, перейшовши до такої групи з посади начальника розвідки одного з батальйону, однієї із сухопутних бригад", - розповів військовий.

Читайте також: Партизани на Запоріжжі влаштовують пожежі окупантам – окупація Бердянська

Він наголосив, що бійці пливли до іншого берегу на човнах, уявляючи себе піратами. Вони планували висадитися, пробити шлях для ДШВ, які "всіх покладуть". Однак, ці спроби були невдалими. На думку Івана Матейко – через розумно підготовлену оборону окупантів.

"По-перше, успіху не сприяла швидкість підготовки нашого піратського флоту, а до інших спроб противник вже підготувався. Він зустрів нас артилерією, наведеною на воду та багатьма кулеметними позиціями. З іншого боку, технічні засоби розвідки дозволяли йому контролювати русло. Тож це була така козацька е-ге-гей історія. Хоча я знаю випадки, коли люди виходили на той берег, робили роботу та поверталися. Всі вони були відчайдушні хлопці.", - резюмував командир батальйону.

Більше читайте в матеріалі "Апострофу": Ми атакували Енергодар, як пірати на човнах, - офіцер ЗСУ Іван Матейко

  • Вас може зацікавити:

Вже більше трьох ліній оборони: росіяни стягують додаткові сили на Запоріжжі

Під носом у ФСБ: в Мелітополі партизани підірвали потяг