RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Масований комбінований удар по Україні: всі подробиці атаки 29 березня

В ніч проти 29 березня ворог здійснив масований комбінований удар по Україні. Вибухи лунали в багатьох областях – є постраждалі, значних пошкоджень також зазнали житлові будинки та об’єкти критичної інфраструктури

Тому "Апостроф" зібрав останні дані про результати удару.

Читайте також: Ворог намагається просунутися в районі Бахмута: свіжі карти боїв

Дніпро та область

Раніше "Апостроф" вже вказував, що у Дніпрі чули звуки вибухів, о 05:13 з’явилось повідомлення, що в деяких районах Дніпра – перебої зі світлом. Тоді керівник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак зауважував, що противник атакував ряд обʼєктів критичної інфраструктури області, наголосивши наступне:

"...внаслідок останньої ворожої атаки є поранений у Камʼянському районі. Чоловік госпіталізований у важкому стані".

Проте пізніше він опублікував оновлені дані, що свідчать про 12 збитих безпілотників у Дніпровському, Криворізькому, Павлоградському, Новомосковському, Кам'янському районах, а також про 12 знищених ракети над містом Дніпро. Загалом – 24 повітряні цілі. Він також додав наступне:

"На одному з критичних об’єктів постраждав чоловік. Йому надали необхідну медичну допомогу, оговтуватися буде вдома".

Лисак наголосив, що у Кам'янському, де ворог потрощив дачний кооператив, ще п'ятеро поранених: "Серед них – 5-річна дівчинка. Дитині надали меддопомогу. Лікуватиметься амбулаторно. Як і жінки 19 та 47 років. А двоє чоловіків, 36 та 47 років, госпіталізовані. Один з них – "важкий"".

Загалом удар зруйнував 3 дачні будинки, ще 4 – пошкоджені, понівечені автомобілі. Лисак також згадав про удари по Нікопольщині:

"Через атаку на Нікополь, яка сталася вчора надвечір, пошкоджений санаторій, 3 приватні будинки, господарські споруди. Вночі ворог вдарив по Марганецькій громаді і Нікополю. Знищений магазин. Пошкоджений павільйон з ремонту одягу. Люди цілі".

Хмельниччина

Повідомляли про вибухи в Хмельницькій області, ще о 01:05 Повітряні Сили України повідомили про загрозу ударних БпЛА на Хмельниччині. Пізніше, о 05:16 Повітряні Сили повідомили про рух керованої ракети, що змінила напрямок на Хмельницький, після чого мешканці міста чули у місті вибухи. Проте вже о 05:23 Повітряні Сили вказали, що ракета тримала рух через Хмельниччину у південно-східному напрямку.

Львівщина

Голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький писав, що на Львівщині також працювало ППО, там безпілотники тримали курс на Стрийський район. Пізніше він також повідомив про "Кинджали" в напрямку Стрийщини.

Черкащина

Очільник Черкаської ОВА Ігор Табурець писав, що кілька збитих російських БпЛА було також над Черкащиною.

Івано-Франківщина

Вранці, о 05:30 кореспонденти "Суспільного" також інформували про вибухи на Івано-Франківщині. Крім того, о 05:30 Повітряні Сили ЗС України попереджали про зміну курсу крилатої ракети в напрямку на Івано-Франківськ.

Пізніше голова Івано-Франківської ОДА Світлана Онищук написала в Telegram, що Прикарпаття цієї ночі також не оминуло увагу противника: "Ціллю ворога став об'єкт критичної сфери. На щастя, обійшлося без жертв".

Вона зауважує на знищенні всіх повітряних цілей.

Київщина

Керівник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко вказав, що тривогу в столиці та області оголошували тричі, вона тривала майже всю ніч, наголосивши на тому, що "в області працювали сили ППО. Є збиті цілі".

Він додав, що влучань в об’єкти житлової та критичної інфраструктури не допущено, жертв та постраждалих також немає.

"В декількох районах оперативні служби зафіксували падіння уламків від збитих цілей. Так, в одній з територіальних громад внаслідок падіння уламків пошкоджено 2 приватних будинки. В них посічені стіни, вилетіли вікна, пошкоджена покрівля. Вся необхідна допомога вже надається на місцях. В іншій громаді уламками пошкоджено паркан та асфальтовану дорогу", – розповів він, додавши, що триває робота з фіксації наслідків атаки ворога.

І допоки в місті тривала повітряна тривога, мешканці столиці перейшли до метро, що в цей час слугувало як укриття. Фотографією того, як столичні жителі провели ніч в метро, опублікували в соціальних мережах.

Наслідки ударів по енергетичних об’єктах

НЕК "Укренерго" на Facebook-сторінці вказували, що пошкоджень від удару зазнали теплові та гідроелектростанції в центральному та західному регіонах:

"Вночі росіяни під час масованої комбінованої атаки вкотре вдарили по енергетичних об'єктах. Зазнали пошкоджень теплові та гідроелектростанції в центральному та західному регіонах".

Додавалось, що наразі на Дніпропетровщині застосовуються аварійні відключення світла, і той час, як на Харківщині - графіки погодинних відключень. Стосовно наслідків удару по Дніпропетровщині Лисак наголошував на таких пошкодженнях:

"Пошкоджені кілька енергетичних об'єктів – у Дніпровському, Криворізькому та Кам'янському районах".

ДТЕК в Telegram написали, що за ніч окупанти атакували три теплоелектростанції, є серйозні пошкодження:

"Серйозно пошкоджено обладнання. Після закінчення атаки енергетики оперативно почали ліквідацію наслідків".

Вони також вказують, що, за попередньою інформацією, поранень отримав один енергетик: "Працівнику оперативно було надано необхідну допомогу".

Кількість ракет – дані Повітряних Сил ЗСУ

Командувач Повітряних Сил ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук у Telegram-каналі повідомив, що для удару ворог застосував різні типи ракет та ударних БпЛА у загальній кількості 99 штук. Загалом українські бійці знищили 84 повітряні цілі:

  • 58 ударних БпЛА типу "Shahed-136/131";
  • 17 крилатих ракет Х-101/Х-555;
  • 5 керованих авіаційних ракет Х-59;
  • 4 крилаті ракети "Іскандер-К".

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що Росія запустила по Україні майже 100 ракет і "шахедів".

  • Вас також може зацікавити:

Масована атака на Дніпропетровщину: серед поранених 5-річна дівчинка

ЗСУ відмінусували ще сотні окупантів і десятки військової техніки: статистика втрат

Росія завдала ударів по енергетичних об'єктах: пошкоджено електростанції