RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

На території ЗАЕС вибухнув дрон, пошкоджено два реактори

В неділю, 7 квітня, на території Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС), яка раніше опинилася на межі блекауту через російські атаки, вибухнув безпілотник – пошкоджень зазнали перший та шостий реактори, відомо також про постраждалого. Значних структурних пошкоджень систем, конструкцій і компонентів наразі на місці не фіксують.

"Апостроф" зібрав останню інформацію стосовно ситуації на ЗАЕС.

Читайте також: Чи можливий тотальний блекаут в Україні: відповідь Міненерго

Міжнародне агентство з атомної енергії з посиланням на голову МАГАТЕ Рафаеля Гроссі у соцмережі Х згадують його коментар стосовно того, що на території ЗАЕС вибухнув дрон. Ось як він прокоментував ситуацію:

"ЗАЕС проінформувала експертів МАГАТЕ про те, що на території станції сьогодні здетонував дрон... Я закликаю утримуватися від дій, які суперечать п'яти принципам МАГАТЕ та порушують ядерну безпеку".

Він також вказав наступне: "Це явне порушення основних принципів захисту найбільшої в Європі АЕС. Такі безрозсудні атаки значно підвищують ризик великої ядерної аварії і повинні бути негайно припинені".

Згодом він вказав, що було щонайменше три влучення в основну конструкцію захисної оболонки реактора ЗАЕС.

Експерти МАГАТЕ в соцмережі Х підтвердили фізичний вплив сьогоднішніх атак безпілотників на ЗАЕС, зокрема і на перший з шести реакторів Запорізької атомної електростанції.

"Повідомляється про одну жертву. Пошкодження на 6-му енергоблоці не поставили під загрозу ядерну безпеку, але це серйозний інцидент, який може призвести до порушення цілісності системи захисної оболонки реактора", – йдеться у дописі МАГАТЕ.

На офіційному сайті МАГАТЕ повідомляє, що наразі не фіксуються жодні критичні пошкодження систем ядерної безпеки:

"Наразі немає жодних ознак пошкодження критично важливих систем ядерної безпеки або безпеки на майданчику. Однак військові удари стали ще одним яскравим нагадуванням про постійні загрози для ЗАЕС…".

Зауважується, що експерти виїхали до трьох місць для перевірки, опісля їм вдалося "підтвердити фізичний вплив вибухів безпілотників, у тому числі в одному з шести корпусів реактора на місці, де, здавалося, було уражено обладнання спостереження та зв'язку. Перебуваючи на даху реактора, 6-го блоку, російські військові стріляли по безпілотнику".

Після цього згадується вибух біля корпусу реактора. "Хоча пошкодження на 6-му блоці не поставило під загрозу ядерну безпеку, це був серйозний інцидент…", — сказав генеральний директор Гроссі.

Представник ГУР МОУ Андрій Юсов в коментарі "Українській правді" вказав, що Україна "не причетна до жодних збройних провокацій на території незаконно окупованої Росією ЗАЕС".

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що росіяни вдарили "Іскандером" по Одесі.

  • Вас також може зацікавити:

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Несподіванка для Путіна і Лукашенка: ЗМІ розповіли, куди можуть перекинути війська Франції

Масований удар по Запоріжжю: відео перших хвилин та оновлені дані про загиблих