RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Як удар по Трипільській ТЕС вплине на енергетику України: експерти оцінили наслідки

Повне знищення Трипільської ТЕС, яке сталося в ніч проти 11 квітня внаслідок ворожих ракетних обстрілів, завдало колосальної шкоди всій енергетичній системі України.

Про це йдеться у матеріалі "Апостроф".

Читайте також: Росія обстріляла Харків, є "прильоти" і поранені: фото наслідків

"Ситуація критична з погляду забезпечення балансу електроенергії", - сказав виданню ексміністр палива та енергетики України Іван Плачков, нагадавши, що зруйновано не лише Трипільську ТЕС, а й більшість інших теплоелектростанцій країни.

Як розповів "Апострофу" керівник енергетичних програм Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп, після березневого масованого обстрілу, вітчизняна енергосистема балансувалася завдяки імпорту електроенергії. Можливо, найближчим часом це вдасться робити й надалі, але однозначно стане важче.

"У нас, по суті, серйозних збитків зазнала вся теплова генерація. Великі пошкодження на гідроелектростанціях, у зв'язку з чим у нас обмежені балансуючі потужності, і це означає наближення до графіків відключення. Особливо важко буде з настанням спекотної погоди. Якщо день ми проходитимемо більш-менш завдяки підвищенню генерації сонця, то з 18.00 й до ночі почнуться проблеми. Робити прогнози на зиму поки зарано. За температури мінус п'ять - мінус десять буде дуже серйозний дефіцит в енергосистемі", - пояснив Прокіп.

Ситуацію з енергопостачанням в Україні може покращити імпорт електроенергії з ЄС. Це, напевно, доведеться робити, в першу чергу, в пікові години споживання.

"Інша справа, що ми фізично обмежені в дозволених потужностях, які ми можемо імпортувати. В нас дозволена потужність імпорту з Європи складає 1,7 гігавата. Два тижні тому у нас були години, коли потужність складала по 1,5 гігавата. Тобто імпорт електроенергії вже знаходиться поблизу дозволеного ліміту пропускної спроможності мережі, і в ситуації, що склалася, може його незабаром досягти", - розказав Прокіп.

Він додав, що Україна вже розпочала переговори з Євросоюзом щодо можливості збільшити потужність імпорту електроенергії, і зараз залишається тільки сподіватися на те, що ці переговори виявляться успішними.

Детальніше читайте у матеріалі "Апостроф": "На українців чекають темні часи: головні наслідки удару по Трипільській ТЕС".

Раніше "Апостроф" повідомляв, що росіяни знову атакували Харків іранськими "шахедами".

  • Вас також може зацікавити:

Росіяни знову обстріляли Харків: що відомо

Росіяни завдали нових ударів по Харкову, є поранені

У Харкові сильно пошкоджені багатоповерхівки, школи та гуртожитки: фото і відео наслідків удару