RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

СБУ повідомила про підозру скандальному митрополиту УПЦ МП, який "топив" за "русскій мір"

Співробітники Служби безпеки України повідомили про підозру митрополиту УПЦ (МП), у якого вранці 1 травня проводили обшуки. Він намагався розхитати суспільно-політичну ситуацію – розпалював релігійну ненависть в Україні.

Про це повідомляє Служба безпеки України в Telegram-каналі.

Читайте також: З Паші "Мерседеса" зняли електронний браслет - суд виніс нове рішення. Відео

Зауважується, що представники СБУ, що проводили комплексні заходи за процесуального керівництва Київської обласної прокуратури, повідомили про підозру митрополиту УПЦ (МП) із Запоріжжя – клірик підозрюється у розпалюванні релігійної ненависті в Україні.

Представники СБУ нагадують, що проти нього рішенням РНБО вже були введені персональні санкції – у грудні 2022 року.

СБУ змогла задокументувати злочини з боку очільника Запорізької єпархії УПЦ (МП) митрополита Луки – Андрія Коваленка. За повідомленнями слідства, митрополит публічно висловлював своє зневажливе ставлення до парафіян інших конфесій. СБУ пише:

"Про це він неодноразово "згадував" під час спілкування з парафіянами та у ході проведення церковних літургій. Також клірик розміщував провокативні дописи на особистому телеграм-каналі, де ображав релігійні почуття представників інших конфесій".

СБУ припускає, що таким чином митрополит Лука мав намір розхитати суспільно-політичну ситуацію у фронтовому регіоні на користь країни-агресора.

Експертиза, яку ініціювала Служба безпеки України, підтвердила факти подібної діяльності клірика, що була спрямована проти державної безпеки України – йому повідомили про підозру:

"На підставі зібраних доказів йому повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань та за іншими ознаками)".

Наразі вирішується, який запобіжний захід обрати митрополиту УПЦ (МП) із Запоріжжя – розслідування триває для встановлення всіх обставин злочину, чоловіку загрожує тюремне ув’язнення.

Нагадаємо, раніше СБУ викрила настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП, який зливав росіянам позиції ЗСУ.

  • Вас також може зацікавити:

СБУ затримала у Харкові зрадницю, яка збирала матеріали для Скабєєвої та Соловйова. Фото

На Сумщині затримали подружжя зрадників, які наводили російські "Гради" на позиції ЗСУ. Фото

Хотів помститися: в Одесі затримали рецидивіста, який наводив ракети на будівлі СБУ та прокуратури