RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Росіяни стратили 15 українців, що здавалися в полон - дані HRW за п’ять місяців

З грудня 2023 року російські окупанти стратили щонайменше 15 українських військовослужбовців під час спроби здатися в полон.

Про це йдеться у заяві Human Rights Watch.

Читайте також: Росіяни розстріляли українських військових, які здавались в полон: офіційна заява

HRW провела дослідження трьох випадків страти без суду та слідства щонайменше 12 українських військових на основі відео, знятих з дронів, розміщених у соціальних мережах 2 та 27 грудня, а також 25 лютого 2024 року. Окрім 15 ідентифікованих випадків було зафіксовано шість страт військових, які здавались або вже були в полоні.

Зазначається, що у всіх цих випадках українські військові демонстрували очевидний намір здатися в полон, а оскільки вони більше не брали участь у бойових діях, тобто вважалися особами, які вибули з ладу, відповідно до норм міжнародного гуманітарного права та законів війни вони не могли бути об'єктом атаки.

Крім того, в Human Rights Watch перевірили четвертий випадок шляхом аналізу ще одного відео, яке з'явилось у соціальних мережах 19 лютого. У ньому двоє російських військових розстрілюють трьох беззбройних українських солдатів, які здалися в полон. Організації не вдалося самостійно верифікувати місце, де стався інцидент.

Розслідування п'ятого інциденту ґрунтувалося на інтерв'ю з українським військовим, відео на одному з Telegram-каналів, а також на матеріалах ЗМІ, які, зокрема, публікували інтерв'ю із членами родини одного із загиблих. За наявною інформацією, у цьому випадку було страчено шістьох військовослужбовців.

HRW пише, що один із випадків стався 25 лютого. На відео, зняте з дрона, яке було широко поширене в Інтернеті, зокрема в мережі X, видно, щонайменше семеро українських військових виходять із бліндажа розташованого серед дерев між двома полями, знімають бронежилети, один з них - знімає шолом, після чого всі вони лягають обличчям униз. Водночас п'ятеро російських солдатів, яких можна ідентифікувати за червоними пов'язками на руках і ногах, ціляться в них зі своїх кулеметів і стріляють у напрямку українських військових, які явно просили взяти їх в полон. Тоді шестеро українських військових продовжували лежати вниз обличчям, реагуючи на постріли. Сьомий намагається повернутися в бліндаж, але не встигає - до нього потрапляє куля. Інцидент стався поблизу села Іванівське на Донеччині.

Організація вважає, що випадки таких страт не є поодинокими. Дослідники також ідентифікували відео, зняте з російського дрона та оприлюднене 5 лютого, на якому можна побачити окремий момент бою. Організації не вдалося встановити, чи українські солдати намагалися здатися в полон, але чоловічий голос, який віддавав накази російським солдатам під час бою наказав "не брати полонених, всіх розстріляти".

Раніше "Апостроф" повідомляв, що окупанти розстріляли полонених в Авдіївці.

  • Вас також може зацікавити:

Черговий злочин росіян: біля Новомихайлівки окупанти розстріляли 6 полонених бійців

Відвозив дитину на шкільний автобус: на Чернігівщині російська ДРГ розстріляла чоловіка

Росіяни розстріляли сім’ю в Кремінній: фото і всі деталі злочину