RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

18 вересня

Всі новини

Суд над підозрюваним у вбивстві Фаріон: всі подробиці

У п'ятницю, 26 липня, Львові розпочався суд над В'ячеславом Зінченком, якого підозрюють у вбивстві Ірини Фаріон. Сьогодні йому мають обрати запобіжний захід.

"Апостроф" розповідає, що відомо на цей час.

Засідання суду перенесли на 16:00 до прибуття приватного адвоката обвинуваченого. Прокурори вимагатимуть тримання під вартою без права внесення застави.

Підозрюваний у клітці поводився цинічно і зухвало. Він заявив, що надасть коментарі після засідання. Також він показав язика Софії Семчишин, доньці Фаріон.

Семчишин перед засіданням намагалась з'ясувати у хлопця, навіщо він вбив її мати.

"Мої діти будуть знати, хто вбивця нашої мами. Вони будуть питати: "Чому він це зробив? Як його виховували батьки?". Ти подумай про це, поки будеш сидіти. Подумай, що ти зробив... Падлюка остання. Ти будеш горіти в пеклі. Ти здохнеш у тюрмі. Ми зробимо все", - сказала Семчишин.

Ти розумієш, що у неї було двоє внуків, які любили її понад усе життя. Ти забрав їхню бабусю найкращу. Ти забрав борчиню за українську мову та українську націю. Ти розумієш, що ти зробив? Але у твоїй тупій голові це ніколи не вкладеться, бо ти не маєш серця, ти не маєш душі. Я тобі класну деталь скажу — її справа буде жити вічно, її ідеї і цінності. А ти здохнеш. Ти б хотів, щоб вбили твою маму? підійшли впритул і вбили? Ти перекреслив життя своїм батькам”, — заявила Софія.

Що відомо про підозрюваного

Згідно з відкритими джерелами, він народився 3 квітня 2006 року, навчався у Дніпровській гімназії №62. Значиться гравцем футбольної команди МДЮСШ U-19. Зокрема, у сезоні 2023/2024 у складі команди провів три матчі.

Журналісти знайшли акаунт підозрюваного у Telegram, де підписаний на низку ультраправих пабліків, зокрема російських. Натрапили на його антисемітські та расистські коментарі.

Що кажуть у СБУ та МВС

У СБУ заявили, що відпрацьовують версію про причетність російських спецслужб до організації вбивства Фаріон: "Здійснюється комплекс заходів, ми вивчаємо зв’язки підозрюваного як на території України, так і за кордоном. І одна із версій – це причетність служб країни-агресора до організації вказаного злочину. Ми перевіряємо причетність затриманого до неонацистського руху, центр якого знаходиться в країні-агресорі".

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко розповів, що хлопець приїхав до Львова потягом 9 липня, і з метою маскування орендував та змінив 3 різні помешкання. Він готувався до злочину, довгий час спостерігаючи за будинком, де мешкала Фаріон. На місці убивства була знайдена гільза від кулі, якою стріляли, ймовірно, з переробленого спортивного пістолету. Також в історії браузера на мобільному пристрої підозрюваного знайдено пошукові запити, які можуть свідчити про його інтерес до діяльності різних проросійських політиків. Хлопцю вже повідомлено про підозру за статтею "умисне вбивство".