RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

У New York Times розкрили деталі підготовки операції в Курській області

Україна готувала наступ на Курську область з особливою секретністю - про деталі операції знали лише кілька людей, а військовим повідомили за день до атаки.

Про це йдеться у матеріалі The New York Times.

Зауважується, що операція в Курській області РФ готувалася з надзвичайним рівнем секретності - знали про неї лише кілька людей.

Автори NYT наголосили, що саме секретність мала важливе (чи не першочергове) значення у підготовці наступу. Вважають, що Україна зробила відповідні висновки після невдалого контрнаступу ЗСУ влітку 2023 року на півдні України, підготовка до якого широко анонсувалася в ЗМІ.

На доказ секретності журналісти наводять слова заступника командира однієї з українських бригад, підполковника Артема. Старшим офіцерам розповіли про підготовку до вторгнення тільки за три дні до його початку, а солдати про це дізнались за день до самої атаки.

"Ідея про те, що ми дійсно зайдемо на територію Росії, здавалася чимось неймовірним", — сказав військовий.

Крім того, командири покладалися на розсудливість військових на тлі того, як новина починала ширитись, відбирати телефони у солдатів також не стали. Бронетехніку ховали у лісі, пересування військ маскували під навчання і тренування, а ночували військові у покинутих будинках в прикордонних селах.

Стратегія України, як зауважується у матеріалі, полягала в тому, щоб швидко прорвати оборону на кордоні та маневрувати на дорогах, блокуючи російські контратаки та використовуючи особливості ландшафту в цій частині Росії. Обмежити можливості військ РФ в пересуванні бездоріжжям мали озера та болота, що перемежовуються з полями на Курщині.

"Це удар по авторитету росії, яка вважає себе імперією-переможницею. Ми створили буферну зону всередині цієї країни", — сказав співрозмовник журналістів.

Нагадаємо, раніше головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що українським військовим у рамках операції на території Курської області РФ вдалося встановити контроль над 74 населеними пунктами.