RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Здавав координати позицій ЗСУ на одному з найгарячіших напрямків - СБУ викрила агента РФ

Співробітники СБУ за процесуального керівництва Донецької Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Східного регіону викрили та затримали на Донеччині агента РФ, що здавав координати бойових позицій ЗСУ під Покровськом.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Агент ФСБ готував серію повітряних ударів РФ по місцях дислокації українських військ на одному з найгарячіших напрямків фронту – Покровському.

Свою увагу зосереджував на опорних та командних пунктах однієї з бригад ЗСУ, яка тримає оборону в районі фронтового міста.

"Щоб отримати координати для вогневого ураження, окупанти дистанційно завербували українського військовослужбовця, який служить у цій самій бригаді", - зауважують в СБУ.

В обмін на співпрацю ФСБ «гарантувала» своєму агенту 1 млн рублів. Проте обіцяної суми він так і не отримав: "... тему грошової «винагороди», російська спецслужба використовувала вийнятково для вербування зрадника".

Співробітники СБУ завчасно викрили агента і затримали його під час фіксації геолокації передових позицій ЗСУ для агресора. У підозрюваного вилучили мобільний телефон, який він використовував для комунікації зі своїм російським куратором – оперативним співробітником фсб. Його особу вже встановлено.

"Крім того під час розслідування додатково встановлено, що за вказівкою російського спецслужбіста агент мав «злити» фсб організаційно-штатну структуру з особовим складом бригади ЗСУ, де проходив службу. Окупанти сподівалися використати цю інформацію для нових вербувань і отримання розвідданих про оборону Покровська", - додають в повідомленні.

Слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Триває розслідування. Зловмисник перебуває під вартою - йому загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Раніше Служба безпеки України виявила та затримала російського агента, котрий шпигував за мобільними групами ППО та штурмовою бригадою «Лють». Фігурант готував координати для нової серії ракетно-дронових ударів по місту.