RU  UA  EN

Пʼятниця, 11 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.60
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

11 жовтня

10 жовтня

Всі новини

Агент ФСБ, що допомагав окупантам захопити Бахмут, отримав довічний термін

За матеріалами Служби безпеки України до довічного ув'язнення з конфіскацією майна засудили агента росіян, який допомагав ворогу захопити Бахмут.

Про це йдеться в повідомленні на сайті СБУ.

Відомо, що під час боїв Бахмут фігурант передавав окупантам геолокації українських військ. У зоні особливої уваги російської спецслужби були укріпрайони та маршрути переміщення підрозділів ЗСУ в районі міста. Ця інформація необхідна була окупантам для підготовки бойових операцій, спрямованих на захоплення райцентру.

Згадується, що СБУ затримала зловмисника у травні 2022 року під час контрдиверсійних заходів:

"За даними слідства, ворожим поплічником виявився 39-річний мешканець Бахмута, який потрапив у поле зору окупантів через свої прокремлівські «пости» та відео у Телеграм-каналах. Там його дистанційно завербував кадровий співробітник фсб, особу якого встановлено Службою безпеки".

Під час обшуків у нього вилучили телефон із доказами розвідувально-підривної діяльності на користь Росії. На підставі зібраної доказової бази суд визнав агента винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) - агент ФСБ отримав довічний термін ув’язнення з конфіскацією майна.

Журналіст Андрій Цаплієнко в Telegram уточнив, що це колаборант Сергій Ляхов : "... мешканець Бахмута, якого фсб дистанційно завербувала через його прокремлівські пости та відео у Телеграм. Агент передавав окупантам геолокації українських військ під час боїв за Бахмут. А саме - інформацію щодо укріпрайонів та маршрутів переміщення ЗСУ в районі міста".

Раніше СБУ під час контррозвідувальних заходів у Сумах затримала російського агента, який готував російські удари по Силах оборони, що знаходяться поблизу району проведення Курської операції.