RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Археологи виявили в Ізраїлі затонулі скарби - їх вже назвали безцінними: фото

На дні моря поблизу портового містечка Кесарія в Ізраїлі дайвери виявили унікальні скарби, які передали археологам для подальшого вивчення. Однак краса знахідки вразила всіх.

Про це пише сайт Express.

Дайверам вдалося відшукати численний скарб, який налічує близько 2 тисяч різних предметів. Ймовірно вік знахідки більше 1000 років. Хлопці з дайв-клубу просто пірнали на пляжі, і помітили що на дні щось блищить. Часто буває, що при зануренні на дно падають відблиски сонячного світла, але все ж вирішили перевірити, і були вражені, коли зрозуміли, що це справжнісінькі золоті монети.

Скарб був піднятий із дна, чим були незадоволені дослідники Ізраїльського управління старожитностями (IAA), тому що такі знахідки прийнято починати вивчати на місці, де вони були виявлені. Однак дайвери пояснили, що починався шторм, і скарби цілком могло змити хвилями назад в глибину. До слова, після того, як фахівці з вивчення старовини і дайвери повернулися на місце виявлення скарбу, були знайдені ще безліч монет.

Відповідно до початкового аналізу, монети на 95% складаються з металу, і покриті шаром 24-каратного золота. З обох сторін є написи на арабській мові. Швидше за все, монети потрапили в воду після трощі якогось корабля. І судячи з кількістю золота, судно було або казначейське або купецьке. Затонути воно могло йшовши до Єгипту.

Цілком можливо, що монети були платою якомусь військовому гарнізону, який в ті часи міг надавати послуги із захисту Кесарії від ворогів.

Якщо ж скарб належав великому торговому судну, то на ньому могли плисти торговці, які вели справи з прибережними містами і портом в Середземному морі.

Ізраїльські фахівці підсумували:

"До того, як знайти монети, ми й гадки не мали, що громада в Кесарії в той час була такою великою або такою багатою. Так що це змінило наші уявлення про той час. "

Як писав “Апостроф” раніше, в Ізраїлі виявлено стародавню мармурову статуя агнця - символу Ісуса Христа.