RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Березнева Суперповня 2021: коли українці зможуть спостерігати "черв'ячний Місяць"

Цими вихідними можна буде спостерігати першу у 2021 році суперповню - цей ефект виникає на стику двох астрономічних явищ: повні і проходження Місяця в перигеї. Першу повню після дня весняного рівнодення називають "Рожевою повнею", а також вона відома як "Черв'ячний місяць".

"Апостроф"розповідає про "Черв'ячний місяць" і про те, коли українці зможуть стати свідками суперповні.

"Термін суперповня походить від концепції астрології, яка була адаптована і отримала точне визначення в астрономії. Якщо Місяць знаходиться в межах 10% від найближчої відстані до повного місяця, це вважається суперповнею", йдеться у визначенні Королівської обсерваторії Грінвіча про феномен суперповні.

Перша суперповня в 2021 році припадає на вечір неділі, 28 березня. В цей день Місяць досягне піку своєї яскравості приблизно о 18:48 вечора за київським часом.

За інформацією астрономів з EarthSky.org, суперповня 28 березня буде четвертою за величиною і яскравістю суперповнею в 2021 році.

Походження назви "Черв'ячний місяць" точно невідоме, однак найбільш поширене його пояснення походить від корінних північноамериканських племен. Вони вважали, що березнева повня отримала таку назву через зростаючу кількість дощових черв'яків, які з'являються в цей час.

"Повний місяць у березні називається Черв'ячним місяцем. Це час року, коли земля починає розм'якшуватися і знову з'являються дощові черв'яки, що призводить до повернення малинівки і інших птахів", - йдеться в британському "Альманаху Старого Фермера".

Нагадаємо, минулого року перша Суперповня відбулася 8 квітня, українці мали можливість спостерігати за астрономічним явищем.