RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Ворожіння в ніч на Андрія, 13 грудня: найцікавіші способи дізнатися долю

У понеділок, 13 грудня, православні українці відзначатимуть важливе церковне свято - День святого Андрія Первозванного.

"Апостроф" розповідає, як потрібно правильно ворожити в ніч на Андрія та перераховує найцікавіші способи дізнатися про свою долю.

Найвідоміші ворожіння на чоловіка в ніч на Андрія Первозванного

Жінці потрібно покласти під подушку мішечок із написаними на окремих аркушах паперу чоловічими іменами (можна до 11 осіб), а один аркуш важливо залишити порожнім. Вже вранці 13 грудня потрібно дістати папірець з ім'ям "нареченого". Якщо дістали пустушку - час для заміжжя ще не настав. Пращури також вважали, що чоловік, який насниться дівчині в ніч на Андрія, стане її чоловіком.

Також дівчата опівночі виходили з жменею конопляного насіння, три рази обходили навколо будинку, розсипали і промовляли: "Я, святий Андрію, конопельки сію! Дай-бо знати, з ким весілля грати". Після цього, як свідчать легенди, дівчатам снилися майбутні наречені.

Ворожіння на Андрія на дзеркалах

Для ритуалу потрібні два дзеркала рівної величини, які встановлюються навпроти один одного і висвітлюються двома свічками. Дівчина, яка ворожить, повинна видалити з кімнати всіх сторонніх, у тому числі домашніх тварин. За допомогою дзеркал утворюється довгий коридор, в якому жінка може побачити нареченого.

Запрошення на вечерю в Андрієву ніч

Дівчина в порожній кімнаті накриває стіл скатертиною, на який кладе столовий прилад (крім вилки і ножа) і промовляє: "Наречений-ряджений, приходь до мене вечеряти". Всі з кімнати повинні вийти під час ритуалу, а ворожка замикає двері і чекає на момент істини. Якщо чути завивання вітру, удари у вікна чи двері - наречений вже поряд. Гість сідає за стіл і починає розважати дівчину. Раптом дівчина повинна вимовити: "Як звати?". Наречений називає своє ім'я і дістає з кишені якусь річ, а ворожка в цей момент каже "Чур мене" і ритуал на цьому закінчується.

Ворожіння на Андрія на рушнику

За вікна дівчини вивішують білі рушники зі словами "Наречений-ряджений, прийди і втрися". Якщо на ранок рушник виявляється вологим – цього року можна готуватись до весілля.

Ворожіння на Андрія на сон

Під подушку дівчата кладуть гребінець і промовляють: "Наречений-ряджений, зачеши мені голову". Уві сні, ймовірно, чоловік чухає її по голові.

Ворожіння на Андрія на чарці та каблучці

Увечері в чарку наливають воду, опускають на дно каблучку і виставляють її надвір. Перед сном треба принести назад чарку: скільки утворилося на морозі горбків, стільки і буде синів, а скільки ямок – стільки дочок.

Ворожіння на Андрія на нареченого

Для правильного ритуалу потрібно взяти миску з водою та кілька швейних голок будь-якого розміру. Обидві голки змащуємо кремом і обережно кладемо на поверхню води. Кількість голок, що залишилися на воді, говорить про те, скільки людей залишаться поряд з вами. Якщо голки злипаються – буде плідна співпраця та вірна дружба. Якщо кінці голок розійшлися або голки опинилися на поверхні води у різних сторонах – між цими людьми зв’язок послабшає. Якщо голки пішли на дно миски - дружбі та стосункам кінець. Якщо в мисці потонула ваша голка - у новому році на вас чекають нові знайомства і не всі старі зв'язки збережуться.

Раніше ми публікували красиві листівки та привітання у віршах та прозі зі святом Андрія Первозванного.