RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Оновлені правила видачі прав і реєстрації авто: що треба знати водіям

28 вересня набула чинності постанова уряду, яка змінила порядок видачі посвідчень водія та державної реєстрації автомобілів.

Про нововведення, які стосуються автомобілістів, розповідає "Апостроф".

Процес отримання водійського посвідчення став простіше, а сам документ наблизився до європейських стандартів. У графі 12 з'явилися коди, які позначають деякі обмеження. Як приклад можна навести код 78, який говорить про те, що водій здавав практичний іспит на машині з автоматичною коробкою передач і не має права керувати автомобілем з "механікою".

Постанова визначає, що при одночасному відкритті двох категорій іспити складаються за вищою з них. Це стосується і складання іспитів після закінчення терміну позбавлення водійських прав. Винятки становлять категорії B1, B, BE. Також водії тепер не зобов'язані документально підтверджувати навички управління при відкритті нижчої категорії або категорії з причепом (ВЕ, В1Е, РЄ, С1Е, DE, D1E).

Збільшено термін дії результату іспиту, зданого в сервісному центрі МВС. Тепер він вважається дійсним протягом 2 років, але не довше терміну дії документа про закінчення навчання водінню.

Крім того, змінено порядок державної реєстрації та перереєстрації транспортних засобів. Власники авто тепер можуть укладати договір купівлі-продажу онлайн в електронному кабінеті водія і на Єдиному державному порталі електронних послуг "Дія".

Варто зазначити, що в українців також з'явилася можливість отримати водійські права в "Дії" або електронному кабінеті водія.