RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

18 травня

17 травня

Всі новини

Брати хабарі стане простіше: у чому проблема обов'язкового техогляду та як його покращити

Українські ЗМІ ведуть новини про те, що з 2022 року повертається обов'язковий техогляд автомобілів, який влада успішно ліквідувала в 2011 році. У Мінінфраструктури вже підготували необхідний законопроект, адже оцінка технічного стану авто є частиною наших зобов'язань перед Євросоюзом.

"Апостроф" розбирався, у чому проблема обов'язкового техогляду автомобілів, та як його покращити.

Так, за словами експертів, в якому б вигляді Мінінфраструктури не повернуло техогляд, від корупційної складової все одно нікуди не подітися.

"Корупційні схеми нікуди не зникнуть, і ми повернемося до того, що було: документи просто купуватимуться. І жодні контролі, фотографії, відеозаписи тут не допоможуть. Все одно будуть знайдені варіанти, як обійти закон", - запевняє автоексперт Володимир Караваєв.

Принципова відмінність усіх законопроектів влади від механізму старого техогляду у тому, щоб забрати функції ТО у правоохоронців та передати їх сертифікованим СТО. Це подається як головний антикорупційний запобіжник. Але, за словами Вадима Володарського, це не спрацює і брати хабарі стане навіть простіше.

"Это приведет к тому, что к тем, кто будет этим заниматься (продавать т ехосмотры, – "Апостроф"), невозможно будет применить те статьи уголовного кодекса, которые регулируют ответственность должностных лиц. С юридической точки зрения совершение коррупционных действий только упростится. А попит народжуватиме пропозицію. Будь-які механізми, які пропишуть як це запобігти, все одно обійдуть. Адже люди винахідливі", - підкреслив Володарський.

Втім, на думку транспортного експерта В'ячеслава Коновалова, вихід все ж таки є.

"Нав'язування зверху – неминуче призведе до корупційних схем. Найпростіший варіант – працювати через страхові компанії. Хочеш отримати страховку – отримуй через техогляд. І не важливо, через яку компанію він проводиться. Головне, щоб це було сертифіковане СТО", - пояснив "Апострофу Коновалов.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Такої корупції не витримав навіть Янукович: навіщо в Україні повертають техогляд автомобілів.