RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Не встиг пройти техогляд - заплати штраф: як не "потрапити" на гроші і що потрібно знати

Вже з осені 2022 року українські водії повинні проходити обов'язковий техогляд автомобілів. ТО транспортних засобів поновлять, тому що це передбачено Угодою про асоціацію з Євросоюзом. За непроходження процедури водії отримають штрафи.

Про те, як влаштований відповідний законопроєкт та як уникнути штрафів, розповідає "Апостроф".

Хто та коли повинен пройти ТО

Відповідно до закону "Про дорожній рух" обов'язковий техогляд необхідно проходити будь-яким транспортним засобам, які беруть участь у дорожньому русі й зареєстровані територіальними органами МВС України.

Періодичність проходження ТО залежить від типу та віку ТЗ:

  • двічі на рік - для автобусів та спеціалізованих транспортних засобів, що перевозять небезпечні вантажі незалежно від терміну експлуатації;
  • щороку - для вантажних автомобілів вантажністю понад 3,5 т, причепів до них та таксі незалежно від терміну експлуатації;
  • кожні два роки - для легкових автомобілів, що використовують для перевезення пасажирів або вантажів з метою отримання прибутку з терміном експлуатації понад два роки; для вантажних автомобілів незалежно від форми власності вантажністю до 3,5 т, причепів до них із терміном експлуатації понад два роки.

Які штрафи за непроходження ТО

Українські водії, які не пройшли обов'язковий техогляд, отримають серйозні штрафні санкції. Вони залежатимуть від кількісного порядку правопорушення:

  • перше правопорушення - 17 000 грн;
  • правопорушення, вчинене повторно - позбавлення водійського посвідчення.

Раніше "Апостроф" повідомляв, у яких випадках СТО можуть відмовити в техогляді автомобіля.