RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Пошкоджене або знищене авто під час війни: як правильно домогтися компенсації

За час війни в Україні безліч цивільних автомобілів було пошкоджено або знищено.

Що робити у такому разі, розповідає адвокат Роман Симутін, інформує inshe.tv.

Згідно з інформацією, на сьогоднішній день фіксувати пошкодження або знищення автомобіля досить складно, оскільки до них або обмежений доступ через бойові дії, або ведеться розмінування територій під окупацією. Також у пріоритеті поліції фіксування найтяжчих злочинів.

За словами адвоката, при заподіянні шкоди транспортному засобу існує певний алгоритм дій.

"Насамперед слід підготувати заяву на ім'я начальника поліції про знищення вашого авто. У заяві — вказати адресу місцезнаходження автомобіля, дату, час та відомі вам обставини знищення машини. У заяву необхідно включити копію свідоцтва реєстрації транспортного засобу та фото чи відео спаленої машини. Фото і відео зробити з прив'язкою до місцевості, будинків, вулиць та будь-яких постійних орієнтирів. Тобто зробити не одне фото, а кілька різнопланових з деталізацією пошкоджень", - зазначає він.

Адвокат додав, що у разі відсутності можливості зареєструвати заяву особисто у відділенні поліції, її слід надіслати цінним поштовим листом з описом вкладення та повідомленням про вручення поштового відправлення. В описі обов'язково слід вказати назви документів і предметів, що надсилаються – заяву про знищення авто, фотографії, DVD-диск або флеш-носій з відеозаписом.

Після отримання заяви є шанс, що слідчий виїде на місце та огляне знищений автомобіль. Якщо ніхто не виїде, факт знищення автомобіля був зафіксований правильно і заява подана належним чином.

Звернення до поліції, за словами адвоката, також необхідне для страхової. Довідка про відкриття провадження за фактом знищення автомобіля необхідна, якщо у договорі страхування передбачено випадок воєнного стану. Отже відшкодування виплатять.

"Якщо авто не застраховано, поки законодавчого механізму відшкодування за такі авто власникам немає, відсутня навіть проект закону. Якщо ж авто викрали, алгоритм дій фактично ідентичний, лише у заяві слід вказати (якщо вам відомо) обставини, за яких викрали авто", - резюмував Роман Симутін.

Раніше ми писали, як купити авто під час війни та виїхати за кордон.