RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

В Україні посилять покарання для порушників правил дорожнього руху під час війни: що зміниться

У Верховній Раді зареєстровано низку законопроектів, покликаних посилити відповідальність водіїв за порушення правил дорожнього руху в умовах війни України з російськими окупантами.

Про це розповів заступник голови Комітету ВРУ з транспорту та інфраструктури Володимир Крейденко під час круглого столу в "Укрінформі".

Законопроектом №7354 передбачено новий порядок відповідальності за порушення порядку підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації водіїв транспорту, порушення порядку державної акредитації шкіл, атестації спеціалістів та порядку оформлення чи видачі посвідчення водія.

Володимир Крейденко зазначив, що в Україні спостерігається слабка підготовка водіїв до керування транспортними засобами в автошколах, що впливає на безпеку на дорогах.

Він пояснив, що у разі ухвалення цього законопроекту суб'єктами відповідальності будуть виступати заклади, які проводять підготовку та перепідготовку та підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів та посадові особи територіальних сервісних центрів при МВС. Адміністративна відповідальність наступатиме лише за умови, що допущені порушення не включають склад кримінального правопорушення.

Законопроект №7026-1 передбачає збільшення штрафів за систематичні порушення правил дорожнього руху.

"За систематичні порушення правил дорожнього руху розмір штрафу збільшується. Від трьох до п'яти правопорушень – удвічі, від п'яти до десяти – у п'ять, більше 10 разів – позбавлення права керування транспортним засобом строком до двох років. Під систематичним правопорушенням розуміється вчинення трьох та більше таких протиправних дій протягом року", – уточнив нардеп.

Своєю чергою, законопроект №6502 удосконалює облік штрафних балів у сфері дотримання безпеки дорожнього руху. Зокрема пропонується запровадити систему нарахування штрафних балів за порушення ПДР, зафіксованих не в автоматичному режимі, що тягне за собою тимчасове призупинення дії посвідчення водія до моменту повторного проходження ним повторного курсу навчання за відповідними програмами та успішного складання теоретичного та практичного іспиту на знання ПДР.

Як повідомляв "Апостроф", для забезпечення безпеки під час війни в Україні, МВС пропонує збільшити штрафи за неправомірне використання номерів державних структур, а також змінити порядок отримання номерних знаків для приватних осіб.