RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

"Нульове" розмитнення євроблях відходить у минуле: скільки доведеться платити за новими правилами

Верховна Рада повернула плату за митне оформлення автомобілів, які ввозяться на територію України. При цьому, головна відмінність запропонованої системи розмитнення від тієї, поки що діє, полягає в тому, що з неї майже повністю випаде вартість самого автомобіля.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

На думку авторів документа, це покладе край численним зловживанням, до яких вдаються українці, щоб заощадити на розмитненні. Вже не буде сенсу фальшувати договори купівлі-продажу, накручувати показники пробігу на одометрах, описувати неіснуючі пошкодження, які знижують ціну автомобіля.

Єдиний випадок, у якому вартість справді гратиме роль, - коли йдеться про дорогий автомобіль, вартість якого наближається до 375 мінімальних зарплат, оскільки у разі перевищення цього показника вартість розмитнення одразу збільшуватиметься вдвічі.

Ще одна відмінність полягає у зміні підходу до віку автомобіля. Якщо за нинішньої системи вартість розмитнення автомобіля зі збільшенням віку, за інших рівних параметрів, збільшується, то майбутньому вона, навпаки, має знижуватися.

Такий підхід стимулює покупців приганяти з-за кордону якомога новіші машини, щоб заощадити на митних платежах. Він ґрунтується на тому, що вартість автомобіля з віком знижується. Відповідно і вартість його розмитнення має ставати меншою.

Скільки коштуватиме в обох системах розмитнення автомобілів різного року випуску:

Акцизний податок на дизельне авто з об'ємом двигуна 2 літри, вартість якого становить 5 тисяч євро віком три роки, за нинішньою системою оподаткування становитиме:

75 х 2 х 3 = 450 євро.

ПДВ, мито та пенсійний збір становитимуть загалом 33% його вартості, тобто 1650 євро.

Тобто у сумі розмитнення коштуватиме 2100 євро.

Згідно з запропонованою системою, базова ставка для трирічної машини дорівнює 1,02 євро. Тобто ставка податку становитиме:

1,02 х 2000 х 1,2 х 1 = 2448 євро.

Отже, загальна вартість розмитнення:

2448 х 1,2 = 2938 євро.

Таким чином, за новою системою розмитнення відповідного авто вийде дорожче.

Тепер представимо такий самий автомобіль тієї ж вартості, тільки десятирічний.

За нинішньої системи оподаткування, акциз за його розмитнення помітно збільшиться через збільшення віку – до 1500 євро. Решта податків, які залежать тільки від ціни, будуть на тому ж рівні – 1650 євро.

Таким чином, загальна вартість розмитнення десятирічного автомобіля буде більшою, ніж для трирічного і становитиме 3150 євро.

Якщо новій системі дадуть "зелене світло", базова ставка для такого автомобіля дорівнюватиме всього 0,53 євро. Відтак ставка оподаткування буде нижчою:

0,53 х 2000 х 1,2 = 1272 євро.

А загальна вартість розмитнення становитиме 1526 євро, що набагато менше, ніж для трирічного автомобіля.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Кінець нульового розмитнення автомобілів: що влада пропонує натомість.