RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Перевага на "зебрі": коли у пішохода більше прав

Багато водіїв в Україні звикли, що пішохід може вибігти на пішохідний перехід, навіть якщо автомобіль знаходиться за метр до перетину "зебри".

Про те, як правильно переходити через дорогу "зеброю" і які є переваги у пішоходів, повідомляє сайт "Дорожній адвокат".

Пішохід при виході на пішохідний перехід повинен керуватися не на власний розсуд, а діяти відповідно до правил дорожнього руху. Відповідно до пункту 4.7 ПДР пішоходи повинні переходити проїжджу частину пішохідними переходами, включаючи підземні та надземні. У разі їх відсутності — на перехрестях лініями тротуарів або узбіччя.

Відповідно до пункту 4.14 ПДР пішоходам забороняється, зокрема, виходити на проїжджу частину, не переконавшись у відсутності небезпеки для себе та інших учасників руху; раптово виходити, вибігати на проїжджу частину, зокрема на пішохідний перехід.

При цьому, згідно з 1.10 ПДР, небезпека для руху це, зокрема, поява рухомого об'єкта, який наближається до смуги руху транспортного засобу або перетинає її. Цей перелік не є вичерпним.

Пункт 4.16 ПДР надає пішоходу на перевагу при переході проїжджої частини, позначеної нерегульованими пішохідними переходами.

Раніше для українських водіїв розвіяли міф про "неправильне" місце паркування.