RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Українцям масово продають "бодягу" замість бензину: де можуть обдурити

Автомобілістам завжди потрібно ретельно обирати АЗС та паливо, яке на ньому продається, щоб не зіпсувати їм свою машину. Експерти відібрали зразки порівняно недорогого бензину марки А-95 на деяких АЗС та кустарних заправках у Києві та Дніпрі, щоб перевірити якості палива, що реалізовується автомобілістам.

Результати дослідження були опубліковані на сайті Інституту Споживчих Експертиз.

Проби палива були відправлені до сертифікованої лабораторії, де їх досліджували на відповідність до нормативів профільного ГОСТ 7687:2015 (бензин А-95-Євро5).

Зразки перевіряли за основними параметрами – октанове число, вміст сірки та об'ємні частини ароматичних вуглеводнів та бензолу. І результати, отримані в лабораторії, були поділені на зелену, синю та червону зони.

У першу зону потрапили мережі, результати яких відповідали нормативам Євро-5, тобто "нормальному" європейському пальному. Там опинилися 6 мереж – WOG, ОККО, KLO, PRIME, AVANTAGE 7, ZOG та ANP. У синю – зона Євро 4 - порушення з незначними відхиленнями, потрапили дискаунтери BVS та NEFTEK, а також мережі SOCAR та BVS. До червоної, де паливо не відповідало жодним нормативам, потрапили безіменні бочки на узбіччі доріг, а також деякі офіційні заправки.

Рекордсменом виявилася суміш, куплена на АЗС RUR у Кіровоградській області, де октанове число при нормативі не менше 95 одиниць виявилося всього 78,8.

Що стосується шкідливої для екології сірки – то перевищення практично в двадцять сім разів було виявлено у зразку "БРСМ Нафта" (277 мг/кг за норми не більше 10). Рекордсменом же став "УКРПЕТРОЛЬ", кількість сірки в пробі якого перевищує норму в 64 рази.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як перевірити якість та справжність моторного масла, щоб не купити підробку .